Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Efter 23 år som Champions Leaguekommentator känner jag fortfarande samma pirr i kroppen när hymnen drar igång och spelarna står uppställda  igen efter vinteruppehållet i turneringen. Det är de bästa som skall upp mot varandra på vägen mot finalen och det är det som vi alltid vill se i alla idrotter.
 
UEFA Champions League har blivit ett av idrottsvärldens starkaste varumärken. Det går inte att bortse ifrån den kommersiella delen där stora intäkter lockar klubbägare att satsa rejält för att nå dit.

Men om vi i första hand fokuserar på det som är själva grunden  – det sportsliga – är det i Champions League som spelarna verkligen vill mäta sina krafter mot varandra. Real Madrid har äntrat tronen som Europas fotbolls- kungar de tre senaste säsongerna. Men den här våren känns oddsen på vem som lyfter pokalen på finalarenan Metropolitano i Madrid lördagen 1 juni betydligt osäkrare.

Real har tappat sin målmaskin till Juventus, Manchester City, Liverpool och Tottenham går vid sidan av slutspelet en hård kamp om ligatiteln hemma i England, Bayern München saknar defensiv stabilitet och Barcelona har fortfarande stora hål att fylla efter Neymar och Iniesta. Öppnar det för Juventus eller PSG?
 
När de första åttondelsfinalerna rullade igång i veckan fick vi bland annat se en norsk succetränare som insåg att verkligheten är tuffare utanför det inhemska ligaspelet, en italiensk 19-åring som fick Romafansen att minnas en ikons genombrott i den åldern, en taggad publik i Amsterdam som lyfte sitt unga lag till höga nivåer mot de regerande mästarna och ett lag i London utan två av sina skadade stjärnor som vägrar att vika ned sig. Precis det där oförutsägbara som jag älskar med fotbollen. I åttondelsfinalerna finns fortfarande plats för lag som sensationellt tagit sig vidare ifrån gruppspelet. Men det är också här och nu som turneringen tar fart på allvar. Då de bästa ställs mot varandra i skarpt läge utan gruppspelets finmaskigare skyddsnät.
 
En regel som diskuterats flitigt i slutspelets dubbelmöten är den om bortamål som räknas dubbelt vid ett lika resultat sammanlagt i returmötet. Orättvist och förlegat hävdar många tränare och nu börjar UEFA och FIFA på allvar lyssna på de tongångarna. Faktum är att vårens slutspel i Champions League och Europa League kan bli det sista där bortamålsregeln kan avgöra på vägen fram mot finalen. Den internationella regelkommitten har sitt årliga möte i mars och det finns starka indikationer på att de beslutar att regeln spelat ut sin roll. Den kom till för att lagen många gånger spelade extremt defensivt på bortaplan och hade som huvudsyfte att hålla nollan.  Aktuell statistik visar på betydligt offensivare inställning och det är en av grunderna till att regeln kan vara ett minne blott till nästa säsong.
 
I veckan som kommer tar jag och Glenn Strömberg oss till Anfield och finalarenan Metropolitano i Madrid. Jürgen Klopp har defensiva bekymmer med en avstängd Virgil Van Dijk och skador för både Dejan Lovren och Joe Gomez. Motståndarna Bayern München, som inte mött Liverpool sedan UEFA:s Supercupfinal 2001, har åkt ut i semifinalen de fem senaste säsongerna. Jürgen Klopp, hade många tuffa duster med Bayern som tränare för Dortmund, så räkna med att den karismatiske tysken brinner lite extra för utmaningen på tisdagkväll.

Den ständiga glöd som håller Diego Simeones Atletico Madrid på tårna kommer inte att flagna på ett par år till. Efter sju titlar under åtta år med klubben finns hungern och viljan efter att uppnå mer för Simeone. Häromdagen skrev han under ett nytt kontrakt som binder honom till Atletico fram till 2022.  Nu kommer Juventus till en arena dit de gärna återvänder 1 juni för en ny final. Atletico och Juve har varit finallag i fyra av de fem senaste Champions Leaguefinalerna. Visst pirrar det lite extra i kroppen inför de duellerna.

/Henrik Strömblad

Läs hela inlägget »
Etiketter: henrik strömblad

Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. Under torsdagen var det äntligen dags för en ny Europakväll i Malmö. En sådan där kväll där hela staden sluter upp bakom sitt himmelsblåa lag, sjunger och hoppar så betongen gungar på hemmaarenan. Det var en kväll som laget och supportrarna väntat länge på. Om bara resultatet hade varit aningen bättre. För visst går det inte att störa Chelsea på Stamford Bridge?
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: robin gustavsson


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

I skuggan av Champions League drar ikväll även Europa League-slutspelet i gång. Jag tänkte fokusera på ett dubbelmöte lite extra, nämligen det i Vitryssland i staden Barysaŭ. Där möts Bate Borisov och Arsenal i sextondelsfinal. Det kanske inte låter så upphetsande, och det är det inte heller. Men det finns en spelare, som i alla fall för mig ger en extra krydda i ett annars på förhand tråkigt dubbelmöte.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråth


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.När svenska fotbollförbundet presenterade idén om att damlandslaget skulle spela landskampen mot Tyskland stod det ganska snart klart att det var en match som hade potential att bli rekordnoterad. Ett VM-år i sin startgrop och ett svensk landslag med medaljdrömmar börjar så sakteligen att veva igång.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: jimmy åkesson


Av - Viking Peterson -
Jag är lite av en självutnämnd Tysklandskännare. Jobbar som översättare från tyska, följer tysk fotboll i allmänhet och favoritlaget 1. FC Kölns strapatser i 2. Bundesliga i synnerhet. Utöver det spelar jag med Täbylaget Viggbyholm i division 4 och ser fram emot en lång och mörk försäsong.Hur kan man se fram emot en lång och mörk försäsong? Den som läst min lilla presentation ovan ställer sig säkert den frågan. Antingen måste det vara menat som ett dåligt skämt eller skrivet av en person med för kort minne för att komma ihåg fjolårets råkalla försäsong. Kanske ligger sanningen någonstans mittemellan. Att påstå att man längtar efter ännu en försäsong kräver onekligen ett antal förtydliganden.  
 

Läs hela inlägget »


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. Två raka kryss för ligaledarna Liverpool, och detta mot inte allt för starkt motstånd. Inget ont om Leicester och West Ham, men det är helt klart motståndare som en tänkt Premier League-vinnare ska städa av.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: robin gustavsson


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Det sprudlar inte om Everton för närvarande. Spelet hackar, resultaten går inte deras väg och supportrarna buar ut laget. Och det är lätt att förstå varför. Den här säsongen är ju precis som tidigare säsonger. Det var ju inte så här det skulle bli med Marco Silva som tränare och med flertalet dyra nyförvärv.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråth


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.Frågan om att ändra något fundamentalt i ett steg mot mer inkludering. En förening i Västerort som är en av Europas allra största väckte uppmärksamhet i jämställdhetsfrågan 2018. De lär göra det i år igen.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: jimmy åkesson

Av - Daniel Souza -
En 23-årig frilansjournalist bosatt i Umeå och är född i Brasilien. Jag jobbar deltid som webbredaktör på Umeå FC och har tidigare jobbat på Västerbottens-kuriren/Folkbladet-sporten. Har alltid spelat fotboll och har fotbollsplanen som mitt andra hem. Jag är utbildad fotbollstränare/domare och spelar själv i division 4-laget Stöcke IF.  

Många hade Brasilien som guldfavoriter VM 2018 i Ryssland där man förväntade sig se Neymar briljera och vinna guldet.
Men så blev inte fallet.
Neymar är enligt många den näste Pelé men det man fick se under VM var ett fiasko av brassen.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: daniel souza


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen.  Dimmor som gör att helikoptrar inte kan lyfta, bilar som påståtts sladda ner i diken, faxar som slutar fungera och kuvert som trycks in genom dörrspringan under transferfönstrets sista sekunder. Ja, historierna är många genom åren när det kommer till den numera klassiska Deadline Day.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: robin gustavsson

Göran ”Dallas” Sedvall har tagit sitt sista andetag.
En av svensk bandys absolut största spel- och bollbegåvningar.
Den ende som fått en fint uppkallad efter sig.
Vi återkommer om detta.