Av - Daniel Collin -
Fotbollsälskare som vid sidan av jobbet ägnat majoriteten av fritiden till ideell knatte- och ungdomsverksamhet sedan 2006. Blir lika glad av att se favoritlaget i Allsvenskan vinna guld som att se glädjen i barnens ögon när de är nöjda med något de lyckats med på en träning.Det är när jag tittar på handbolls-em jag får idén till temat för denna helgkrönika.

Den kommer att handla om ledarskap och närmare bestämt om att skapa lagkänsla.

Det går nog att konstatera att det i princip finns lika många ledarstilar som det finns ledare.

En sort jag ofta träffar på i barn- och ungdomsfotbollen är de jag kallar för Mourinho-, Pep- och Klopp-wannabes. 

Ni vet, de som står där på sidan och försöker få 9-åringarna att spela som Barca, Liverpool eller kanske Tysklands landslag och som lägger massor av energi på att försöka se så coola ut som möjligt, stå så stilla som möjligt och helst inte säga någonting till spelarna under själva matchen.

Eller de som skriker ut instruktioner till varenda spelare hela tiden, som om det egentligen vore ett tv-spel med en röststyrd handkontroll de pysslade med och inte att utveckla barns fotbollsspelande.

Även om det finns mycket att säga om båda ovan nämnda karikatyrer går det inte att ta ifrån dem att de är engagerade.

Och i grunden vill jag ändå tro att de oftast har förstått själva fundamentet i fotbollen: Att det är ett lagspel. 

Vilket vi gång på gång får se bevisat när det lilla laget slår det stora med resurser som är 100 gånger större. 

Att när laget får allt att stämma kan allt hända.

DET är ledarskap när det är som bäst.

Till skillnad från den ledare som noggrant säkerställer att alla spelare har full koll på hans (för det är företrädelsevis män som har denna ledarstil) meritförteckning men inte för en sekund intresserar sig för spelarnas dito.
Me, myself and I.

Om denna sorts ledare är karismatisk kan han kanske lyckas skapligt i ett uppstartsskede, men inte över tid. 

Aldrig över tid.

Han kan i egenskap av ”chef” tala om för sina spelare vad de ska göra och hur de ska göra det, men han kommer aldrig att lyckas bygga någon lagkänsla.

Han är så uppfylld av sig själv att även om samtliga spelare skulle ha uppfattat en situation på ett sätt och han på ett annat så föresvävar det honom inget annat än att spelarna har fel och han har rätt.

Me, myself and I.

Den ledaren är helt enkelt ingen ledare. 

Han må ha förmågan att skaffa sig ledande roller, men det betyder inte att han är en ledare.

Det var däremot Bengan Johansson och nu är vi tillbaka i handbollen, där jag började.

Jag är 70-talist och är därmed en av alla som haft förmånen av att fått se svenska handbollslandslaget under sin storhetstid, med Bengan som coach.

Det ska för ordningens skull sägas att mitt perspektiv på Bengans ledarskap är helt och hållet baserat på det jag sett på tv och läst i tidningar samt på nätet.

Jag har inte träffat Bengan och inte pratat med någon av de fantastiskt duktiga spelare han hade i under sina år som landslagscoach.

Hursomhelst, en av de nyckelegenskaper Bengan hade var att han såg och lyssnade på laget. 

Han fick alla i laget att känna sig värdefulla, viktiga och delaktiga.

Med delaktighet kommer ansvarskänsla och kopplar du till detta även ett tydligt individuellt mandat kan ett lag förflytta berg. 

Eller i alla fall vinna matcher och guldmedaljer.

Nu är ju ViLirares fokus fotboll och inte handboll, så det känns väl lämpligt att avsluta med en ungdomstränares syn på vilka stora svenska fotbollstränare vi har just nu som bevisligen har förmågan att bygga lag.

Först vill jag säga att jag tycker att Janne Andersson har bevisat sig vara skicklig på detta. Kanske är Pia Sundhage ännu skickligare. I allsvenskan kan jag inte låta bli att imponeras över Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, Stefan Billborn och även om han inte längre är i Sverige: Graham Potter.

Hur, på pappret, bra spelare ett lag än har och hur taktiskt skicklig en tränare än må vara handlar det om att få laget att prestera maximalt.

Det handlar om kommunikation mellan ledare och spelare.

Och kommunikation sker som bekant alltid på mottagarens villkor.

/Daniel Collin

Läs hela inlägget »

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.

Det undrade Hoola Bandoola Band för snart 50 år sedan.

De historiska banden mellan idrott och vadhållning på idrott går mycket längre tillbaka än 1970-talet. Illegalt spel kan nog spåras tillbaka till antikens olympiska spel (första spelen hölls 776 f. Kr). Men under de senaste decennierna har den kopplingen ytterligare utvecklats och fördjupats. I spel- och vadhållningsindustrins farvatten finns dock ett allvarligt, växande problem: matchfixning.


 

Läs hela inlägget »
Etiketter: ronald åman


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Det har legat i luften ett tag. I och med förlusten mot Atletico Madrid i Supercupen i torsdags kom då beskedet, till många Barca-supportrar stora glädje. Ernesto Valverde tvingas lämna jobbet som tränare. Kort därefter stod det klart att hans ersättare blir Quique Setién.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråth


Av - Rickard Johansson -

Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Dags för min allra första text här och det är ett nöje och privilegium att få delge läsarna ens egna tankar och åsikter. Vem är då personen bakom pennan (skärm är det år 2020)? 
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: rickard johansson

Av - Johan Videll -
Skövdepôjk som är allätare när det kommer till bollsport. Har utövat fotboll som ung, då vass mellan stolparna (i Div. 6). Numera "soffcoach" som följer de stora ligorna i Europa. Favoritlagen hittas i Allsvenskan och Premier League där Djurgår'n & Manchester United berör. 

Allsvenskan 2020 är snart tillbaka. Premiären spelas i Örebro den 4'e april och där har ni ett datum att skriva upp i kalendern om ni inte redan har gjort det vill säga. Jag saknar Allsvenskan så i min kalender har jag antecknat detta sedan länge och så taggad som jag är på allsvensk fotboll i år var det länge sedan jag var.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: johan videll

Av - Christian Stolpe -
Christian Stolpe, Älvsjöbo med en stor passion för fotboll där hjärtat klappar extra hårt för AIK och Liverpool. Tränade Älvsjö AIK,s F04 lag från fotbollsskolan till F15 där tjejerna gav mig åtta otroligt roliga och lärorika år. Har fått en möjlighet att förlänga denna fantastiska hobby ytterligare några år då jag kommer att träna Aspudden Tellus F17 lag under säsongen 2020. Mitt fotbollsintresse är brett och jag kommer skriva om allt från europeisk toppfotboll till Sanktan.Detta är mitt livs första krönika och jag är taggad att få kasta ut lite åsikter i ämnen som berör mig och förhoppningsvis några av Er läsare.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: christian stolpe

Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

”Det här är inte Milan” suckade klubbens sportchef Zvonomir Boban efter kölhalningen borta mot Atalanta precis innan jul som slutade med förnedrande 0-5 i baken för de rödsvarta.
Liknande tongångar har hörts en längre tid ifrån fans till Manchester United, Arsenal och Valencia. Stora tunga klubbar med digra meritlistor. Men ingen kan leva på gamla meriter i dagens snabbt accelererande fotbollsvärld. Hur kunde det bli så här ?
 

Läs hela inlägget »

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Malmö FF har som bekant ersatt Uwe Rösler med den före detta danske storspelaren Jon Dahl Tomasson. Om jag minns rätt har endast fem danskar varit allsvenska tränare, nämligen Viggo Jensen och Allan Kuhn, Malmö FF, Ole Mørk, Trelleborg, Jacob Michelsen, Hammarby och Torben Storm, Landskrona. 

Samtliga fick sparken.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: ronald åman


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

En FA-cupmatch i den tredje omgången mellan Arsenal och Leeds kanske inte låter så hett på förhand. Men vad händer egentligen när man sätter två taktiker emot varandra på tränarbänken? Jo, allt blir mycket mer intressant. Måndagens drabbning på Emirates Stadium svarade på varför det är så många som gillar att titta på fotboll. Tacka Mikel Arteta och Marcelo Bielsa för det.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråth

Av - Johan Videll -
Skövdepôjk som är allätare när det kommer till bollsport. Har utövat fotboll som ung, då vass mellan stolparna (i Div. 6). Numera "soffcoach" som följer de stora ligorna i Europa. Favoritlagen hittas i Allsvenskan och Premier League där Djurgår'n & Manchester United berör. 

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i Serie A och får han vara hel så tror jag att hans tid i AC Milan kan bli en lyckosam sådan. Det är tydligt att detta är något Zlatan själv vill och med motivation och klass kommer man långt.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: johan videll