Av - Lisa Ek -
Jag är Lisa Ek, drömmare sen 6 års ålder då jag första gången uttalade att jag skulle bli fotbollsproffs i Italien. De sa då att det var omöjligt eftersom det inte fanns några kvinnliga proffs i Italien. 27 år senare debuterade jag i Italienska serie A , iklädd Fiorentinas lila tröja och med proffskontrakt i handen. Jag har nu avslutat min spelarkarriär, en cirkel slöts och en ny början tog vid. Jag studsade in i mitt nya liv som ett levande bevis på det som lägger grunden för framgång: ”Ingenting är omöjligt!” 

Min tur att skriva helgkrönika och idag skriver jag från Italien där vi är isolerade hemma sedan 10 dagar tillbaka pga Corona. Friska och vid gott mod!  
Jag har precis avslutat ett gruppträningspass online , lett av en alldeles för hurtig tränare som upprepade “är ni meeee??” alltför många gånger. Märkligt nog hörde jag mig själv ropa tillbaka till ipaden samtidigt som jag höjde näven ” JA, VI ÄR MED!!!” precis lika många gånger. Jag känner mig lycklig, full av endorfiner förstås men det är något mer som har väckts till liv. 

Alla pratar om att de saknar sport. Sport live och att se sport på tv. Sport live går inte att se men i mitt yrke som agent ser jag fler matcher nu under Coronaisolering än vad jag gjorde innan. Trots det har jag känt att något har saknats. Efter passet med ”mr alldeles för hurtig” har jag förstått vad. Det är inte sporten i sig jag saknar. Det är inte skotten, passningarna och dribblingarna. Det jag saknar är idrottens magiska förmåga att inkludera, sätta oss i sammanhang och att låta oss tillhöra.

Alla de matcher som jag har sett i coronaisolering har visserligen gjort stor nytta för mitt arbete men har inte på något sätt stillat mitt behov av att konsumera fotboll. Vetskapen om att det är enbart jag som har sett just de matcherna just då och bristen på möjligheter att diskutera matchen med andra människor gör att matcherna blir ihåliga som underhållning. Desperata försök att visa situationer för min sambo har gjorts, mer och mindre framgångsrika men fotbollen är gjord för att delas med många, inte i par. Speciellt inte när det bara är en i paret som har relation till matchen, lagen och spelarna.

Jag saknar inte själva sporten, jag saknar de sammanhang den ger mig. Till och med att skriva en krönika med fotbollstema blir svårt eftersom det just nu inte spelas någon fotboll som förenar oss. 

Jag saknar mina motståndare och blir därigenom medveten om att min passion tappar syre utan dem och deras motstånd.

Jag saknar mina lagkamrater , att kämpa tillsammans med dem och att jobba mot gemensamma mål. Att förlora tillsammans och gå starkare ur det.

Jag saknar samtal om oviktiga situationer på och utanför planen. Situationer som uppstått, uppstår eller förväntas uppstå. 

Jag har fram tills idag saknat ledare som skriker ” Är ni meeee?” Och att som en del av en grupp få svara JA, VI ÄR MED!!

Så i väntan på att idrotten drar igång och återgår till att bli en naturlig ingång till alla våra sammanhang så kommer jag försöka skapa så många som möjligt utan den. Det kommer krävas mer ansträngning men efter gruppträningen imorse vet jag att det kommer vara värt det. 

Fia med knuff eller tärningsspel med FaceTime där man kör bäst till tre matcher? (Där varje deltagare går in med en 50-lapp till vinnare och en 50-lapp till tips på vinnare) Bokklubb där boken diskuteras i ett gruppsamtal varje fredag? Eller varför inte en söndagsmiddag version videosamtal med ett gäng från ViLirare? Gemensamma utmaningar , utländska glosor till ett nytt språk, en film som man klipper ihop tillsammans där var och en deltar med sina 10 sekunder. Fantasin sätter gränserna för att hitta sammanhang utan livefotboll, låt oss hjälpas åt.

Är ni meee? 

/Lisa Ek

Läs hela inlägget »
Etiketter: lisa ek

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.För exakt en månad sedan framförde jag åsikten att Sveriges största folkrörelse borde ha en dedikerad idrottsminister. Så här skrev jag då:
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: ronald åman


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Det är en onaturlig situation vi befinner oss i. Egentligen är det rätt naturligt för mig att sitta hemma i stället för att gå ut. Jag trivs inte direkt dåligt i soffan. Ändå lider jag. Snart har jag gått två veckor utan någon sport på tv - och jag håller på att bli galen.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråthAv- Rickard Johansson -
Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Precis allt handlar om Corona, eller jag gillar inte ens att skriva Corona för Corona låter alldeles för snällt mot det här viruset från Mordor. Covid-19 låter mer taget som ur en film och det är så känslan är, detta är något man ser i filmer, att alla snart ska bli zombies och att jorden är på väg att gå under men nu väntar alla på den där hjälten, en Brad Pitt, en Will Smith, eller vem som helst som gör så att denna verkliga film får ett lyckligt slut. Finns det någon hjälte där ute?
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: rickard johansson

Av - Johan Viell -
Skövdepôjk som är allätare när det kommer till bollsport. Har utövat fotboll som ung, då vass mellan stolparna (i Div. 6). Numera "soffcoach" som följer de stora ligorna i Europa. Favoritlagen hittas i Allsvenskan och Premier League där Djurgår'n & Manchester United berör. 

Jag lider av stor sportabstinens för tillfället. Precis som jag skrev i min senaste text så är Coronoaviruset allt jämt ett elände. Vi har fortfarande inga fullsmäckade sporthelger att se fram emot och det står klart att fotbolls-EM och hockey-VM får flytta på sig, vilket känns trist såklart, men något som däremot är kul är silly season och där är vi igång i allra högsta grad, åtminstone från ishockeyns värld.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: johan videll

Tomas Antonelius hör vi i dagens podrepris

Tomas Antonelius tog sig från Grimsta till Champions League och landslaget, men vägen dit var allt annat än självklar. Hör Tomas egna ord om sin karriär och även om livet runt fotbollen idag och hans åsikter i frågor som rör svensk fotbolls utveckling.

 

Läs hela inlägget »

Av - Nicklas Jönsson -
Nicklas ”6-0” Jönsson va namnet, med en alldeles för kort fotbollskarriär i OPE IF och Hammarby IF i slutet på 80- och början på 90-talet. Så har jag efter 25 år som entreprenör och digitaliserings expert i näringslivet, åter engagerat mig i Svensk Fotboll. Från 2020 även som ungdomstränare och ordförande i en egen liten förening vid namn MAJ FC. För att ge några duktiga och väldigt ambitiösa Pojkar 07 från främst Tegelhagens Skola i Sollentuna, bästa möjliga förutsättningar, nära hemma. Att spela vacker fotboll var dag. 

Döm av min förvåning när jag igår fick en folder om Fotbollens utbildningsmaterial från SISU Idrottsböcker i samarbete med Svenska Fotbollförlaget i min brevlåda. För er som är lite yngre än mig, så är det en samling tryckta papper som är snyggt sammanfogade som en liten “minibok” som man skickar via Postnord hem till människors via det där hålet i dörren som kallas brevlåda eller den där lilla lådan ute på gatan som gamla människor står och gräver i på morgonen.  
 

Läs hela inlägget »

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.I en krönika från den 7 februari bad jag Östersunds FK att visa upp de 15 miljoner som utlovats från en utländsk sponsor. Nu, under den senaste månaden, har all sportmediabevakning gått i Coronaepidemins tecken och de genomgripande konsekvenser som den får med pausade ligor och europacuper, inställda landskamper och flyttade mästerskap, både på dam- och herrsidan. Coronaviruset har gjort att i princip all fotboll tills vidare är inställd. Något Europa aldrig tidigare har upplevt.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: ronald åman


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Det kan mycket väl vara så att säsongens sista match i Premier League har spelats, därför har jag tagit ut det bästa laget i mina ögon. Kommentera gärna om ni tycker jag har missat någon eller om ni, mot förmodan, håller med mig i allt. Jag ställer upp med en Klopp-liknande 4-3-3-formation.

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråthAv - Rickard Johansson
Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Jag är trött på att läsa om Corona, jag är ledsen över att höra mina barn ställa frågor om detta eländiga virus, ledsen över att läsa om människor som bunkrar upp där hemma som att vi var mitt inne i ett världskrig, jag är trött på beslut eller inte beslut om att stänga arbetsplatser och skolor, jag är otroligt ledsen över att höra om människor som tvingas isolera sig och sitta i karantän för att hålla detta miserabelt eländiga virus borta från främst våra gamla och sjuka. 
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: rickard johansson