Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.”Det är ett skämt. Absurt! Det är två olika sporter. Jag har gnällt mycket om det här men någon gång ska det smälla.”

Vad ni just läste var Markus Rosenbergs ord om konstgräsets vara, eller icke vara, i svensk fotboll, efter Malmös seger borta mot Sirius på Studenternas nylagda konstgräsmatta i lördags. Denna säsong har debatten blossat upp flera gånger under inledningen av Allsvenskan. Det är inte första, och definitivt inte sista gången denna fråga diskuteras.

Första gången frågan på allvar lyftes i årets Allsvenska var efter matchen mellan Norrköping och AIK i den andra omgången. I den matchen kunde man då och då se spelare halka till på grund av det kraftigt vattnade konstgräset, vilket också bidrog till att Norrköping kunde ta tag i matchen med sitt snabba passningsspel utan att AIK-spelarna hade en chans att komma in i press. Efter den matchen hävdade Sebastian Larsson att konstgräset ”inte är bra för Sverige”. Därefter har Rikard Norling gått ut och sagt att han ibland har underlaget i åtanke vid laguttagningar.  

I lördags var det alltså dags igen, i och med Markus Rosenbergs uttalande. Tidigare under lördagen hade dock diskussionen varit uppe igen under matchen mellan Östersund och Elfsborg på Jämtkraft Arena. Denna gång för att underlaget inte gick att vattna till följd av för kalla temperaturer under natten (?). Då blev mattan istället sträv, långsam och svårspelad. Dock var det två konstgräslag som möttes vilket kanske påverkar deras omdömen. Kanske hade AIK gillat den mattan bättre?

Men två olika sporter? Som Markus Rosenberg uttryckte det. Är det verkligen så stor skillnad? Jag skulle säga att det är det. Som division 2-spelare vet jag hur ovant det känns de enstaka tillfällen man möter lag som spelar sina matcher på gräs. Det tar ett tag att komma in i det och självklart är det en fördel för hemmalaget som tränar och spelar på gräs kontinuerligt. I bästa fall kan vi få till en grästräning innan en sådan match. Självklart kan de Allsvenska lagen förbereda sig bättre än så men jag vill ändå påstå att det är stor skillnad. Om vi tar en titt på grässtatistiken för ansiktet utåt för konstgräslag, Elfsborg, hittar vi endast 4 segrar på 25 gräsmatcher sedan 2015. Det är ganska tydliga siffror.

Vart landar jag då i denna fråga? Jag anser att målet ska vara att alla lag i samma serie spelar på samma underlag. Jag tror att lösningen stavas hybridgräs, vilket både Malmö och Göteborg redan använder. Hybridgräs används även av alla lag i Premier League och många stora lag ute i Europa. Nu sitter inte jag, här och nu, på alla svar gällande ekonomiska aspekter och frågor runt ägande av arenor men en möjlig lösning är att följa det holländska exemplet. Där ska konstgräs förbjudas på elitnivå, och de lag som idag har konstgräs får tillgång till ett bidrag från en gemensam pott från klubbarna för att ha råd att ställa om. Det nya tv-avtalet för Allsvenskan från och med nästa säsong kan förhoppningsvis möjliggöra en lösning av detta problem. Jag tror hur som helst inte att konstgräs är framtiden.

/Tomas Hermansson

Läs hela inlägget »
Etiketter: tomas hermansson

Av - Gunnar Persson -
Fotbollsskrivare, författare och redaktör sedan jämnt 40 år tillbaka. Flyttade till Stockholm 1979 men kan fortfarande ägna MAIF en tanke då och då.

Glenn Hoddle var på väg till träning med Tottenham Hotspur på klubbens anläggning i Cheshunt. Han var fortfarande tonåring och hade en bit kvar till A-laget.
 

Läs hela inlägget »

Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. Det finns en form av nytändningskänsla runt Elfsborg i år. En helt okej premiär mot ett duktigt Hammarby följdes visserligen upp av en riktig plattmatch i Göteborg borta mot Blåvitt. Men i den tredje omgången hemma mot Sundsvall var man återigen på det rätta spåret och tog en stark 3–1-seger.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: robin gustavsson


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Sergio Busquets är och har alltid varit en omtalad fotbollsspelare. Och ja, han har sina brister, främst när det kommer till filmningar. Jag förstår om det kan reta upp en och delvis göra honom svår att tycka om. Men ibland måste man bortse från bristerna och fokusera på vilken gudabenådad fotbollsspelare Busquets faktiskt är.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråth


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.Genombrott. I svensk fotboll så är Alexander Isaks namn tapetserat i varenda kvällstidning och nätupplaga och om det inte ryktas om Barcelona eller Real Madrid så är det Roma och Chelsea. Att han besitter en talang har inte undgått någon. Jag är mer imponerad över dem som ser det innan någon annan gör det.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: jimmy åkesson


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

En säsong handlar inte enbart om att plocka så många poäng som möjligt. Det gäller i synnerhet klubbarna som har kapacitet att slåss på flera fronter. Det handlar lika mycket om att vara bäst när det gäller. I Tottenhams fall är de mitt i en period som är säsongen viktigaste - och som kan skriva klubbhistoria. 
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: marcus lindén

Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.Personligen tycker jag att denna period är en av de bättre sett ur ett fotbollsperspektiv, med ligorna ute i Europa samt Champions League går mot sitt klimax samtidigt som Allsvenskan så sakteliga rullar igång. Som vanligt är Allsvenskan ”hetare än någonsin” och det finns redan nu en hel del saker värda att uppmärksamma. Puttrar AIK igång nu efter segern mot Sirius igår? Hinner Hammarby få fart på Kjartansson innan lånet av honom är över? Kan Djurgården fortsätta prestera på den nivå de visade senast mot Örebro? Frågorna är många, svaren än så länge få.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tomas hermansson


Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Få spelare i dagens taktiska fotboll med spelsystem som kräver hårt arbete både offensivt och defensivt kan propsa på att få en fri roll där de kan lägga fullt fokus på vad de skall göra när deras lag har bollen.
Den fria rollen brukar oftast innebära en offensivt flytande position in ifrån kanten eller bakom forwardslinjen. Tomas Brolin fick den av Tommy Svensson i VM 1994 och trots att Brolin var mycket skeptisk och bistert förklarade för landslagstränaren att han minsann ”inte skulle spela på kanten” så blev hans roll en succé. Mycket tack vare det hårda och lojala arbete som Brolin lade ned i matcherna.
 

Läs hela inlägget »


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 

Vilken start vi fick se under torsdagens första kvartsfinalomgång mellan Arsenal och Napoli. Med kvartetten Ramsey, Özil, Aubameyang och Lacazette satte hemmalaget från London högsta fart framåt och det skulle inte ta lång tid innan den italienska nollan var spräckt.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: robin gustavsson


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Första mötet i kvartsfinalen mot Barcelona blev enformig från början till slut. Manchester United gick in som underdog och spelade precis som om de var en stor underdog. Nej, Solskjaer, den här taktiken är inte värdig ett lag av Man Uniteds kaliber hemma på Old Trafford. Tur för United att Barcelona inte kom upp i normal standard.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråth

Göran ”Dallas” Sedvall har tagit sitt sista andetag.
En av svensk bandys absolut största spel- och bollbegåvningar.
Den ende som fått en fint uppkallad efter sig.
Vi återkommer om detta.