Av - Lisa Ek -
Jag är Lisa Ek, drömmare sen 6 års ålder då jag första gången uttalade att jag skulle bli fotbollsproffs i Italien. De sa då att det var omöjligt eftersom det inte fanns några kvinnliga proffs i Italien. 27 år senare debuterade jag i Italienska serie A , iklädd Fiorentinas lila tröja och med proffskontrakt i handen. Jag har nu avslutat min spelarkarriär, en cirkel slöts och en ny början tog vid. Jag studsade in i mitt nya liv som ett levande bevis på det som lägger grunden för framgång: ”Ingenting är omöjligt!” 

Intresset  kring italiensk fotboll växer

- Ah , du spelar fotboll, 7-manna eller 5-manna?

- Hur menar du? Jag spelar fotboll, alltså 11-manna.

-Oj!! Jag visste inte att det fanns tjejlag som spelade på stor plan, coolt. Men har ni annan storlek på bollen? Ni spelar väl inte 2x45 min som herrarna?

Det historiska första meningsutbytet mellan mig och min nuvarande sambo läste du alldeles nyss. Han var redan då, för fyra år sedan när vi träffades, en fotbollsintresserad italienare med bra koll på den italienska herrligan, över average skulle jag säga men totalt oupplyst och blank när det kom till damfotboll. Precis som hans vänner. När en individ eller/och ett land börjar på noll är det lät att racer-öka takten och det är precis vad både min sambo och resten av det italienska folket gjorde. Resultatet av johnny-bråttom-utvecklingen har vi sett steg för steg de senaste åren och 2019 blev året då italiensk damfotboll inte bara accepterades av italienarna utan verkligen uppskattades och respekterades.

Redan inför säsongen 2018-19 var 7 av lagen i serie A femminile en del utav herrklubbarna. Den här säsongen är 8 av 12 klubbar en del av traditionella herrföreningar. Satsningarna ser olika ut från klubb till klubb men gemensamt för alla är att de görs och att damlagen går in i samma förening som herrlagen. Förra veckan drog det första Milanoderbyt fulla läktare , tyvärr en alldeles för liten arena med bara plats för 4500 personer men ändå, de sålde slut. I maj tog jag och min sambo tåget från Florens där vi bor till Turin för att se seriematch mellan Juventus och Fiorentina. På läktaren var de vi och 37 000 Juventussupporters, ett par tusen Fiorentinafans. Tillsammans var vi 39 000 personer. Fulla läktare. För att se damfotboll. I Italien.  En utveckling som var svår för mig att förstå och då har jag ändå bara bott i Italien i 4 år. Italienarna själva måste frågat sig vad som egentligen hände. Vad var det som susade in den italienska vardagen och bestämde sig för att stanna? Italien som inte ens visste att tjejer spelade fotboll. På stor plan alltså.

Italienarna älskar sina klubblag och det är en kärlek som under de senaste året , på ett naturligt sätt har utvecklats till att överskrida könsgränser. Lojaliteten till en förening och konkurrensen med andra räcker som bränsle för att driva intresset kring italienska klubblagsfotbollen framåt.

Klubblagsfotboll och landslag hänger ihop men landslagen kan ibland behöva sina egna drivmedel för att bli populära. Under VM i Frankrike i somras tog italienska damlandslaget chansen att rida på intressevågen. Le azzurre lyckades över förväntan med att nå en kvartsfinal och spelade dessutom en attraktiv , passningsorienterad och teknisk fotboll.  När VM var över och de italienska spelarna kom hem hade ytterligare kliv tagits för intresset kring italiensk damfotboll och det italienska folket hade fått ett nytt landslag att älska. Jag kan inte skriva att de italienska spelarna var profiler som hade saknats för det är svårt att sakna något som man inte vet existerar (speciellt i ett land med Gianluigi Buffon). Men helt säkert är att det hände något när damlandslaget fick plats i rampljuset och deras personligheter blev kända, för alla. Genuina och självklara Italienska fotbollsspelare vann de italienska folkets hjärtan och sen den dagen har jag inte hört om någon fotbollsspelare i Italien som har fått har frågan "Spelar ni på stor plan?"

/Lisa Ek
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: lisa ek helgkrönikör

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Jag vet inte om du, som jag, har märkt en ökat intresse för allsvensk fotboll. Då på bekostnad av ett mindre intresse för svensk landslagsfotboll. Det kan i och för sig ha att göra med att 2019 inte är ett mästerskapsår utan ett ”transportår”. Men ett sådant år är ju avgörande för ett eventuellt deltagande i nästa års EM-slutspel.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: ronald åman


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Varenda topplag utom Liverpool är mer eller mindre inne i en kris, eller åtminstone en formsvacka. Manchester United ser Mourinho-dåligt ut, Tottenham är i sin första kris på mer än fem år, Chelsea har precis börjat en generationsväxling och Arsenal har mer poäng än man förtjänar. Nu har till och med Manchester City börjat darra rejält. Detta kan öppna upp för ett på pappret underskattat Leicester, med den underskattade Brendan Rodgers vid rodret.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråth


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.Ett Spanien som behövde en poäng för att säkra EM-platsen och ett Sverige som jagade placeringen bakom – ett nästintill rekordfullt Friends Arena stämde upp, kastade blickar mot grannlandet i väst och fick framåt Solnanatten också exakt samma resultat men på ett helt annat sätt.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: jimmy åkesson

Av - Johan Videll -
Skövdepôjk som är allätare när det kommer till bollsport. Har utövat fotboll som ung, då vass mellan stolparna (i Div. 6). Numera "soffcoach" som följer de stora ligorna i Europa. Favoritlagen hittas i Allsvenskan och Premier League där Djurgår'n & Manchester United berör. 

20:45 ikväll, då är allvarets stund kommen. Blågult ställs mot Spanien på nationalarenan och efter Norges 1-1 mot Spanien så sent som i helgen som var så är det en härlig optimism som infinner sig inför Sveriges chans att spela sig ett megakliv närmare EM. Jag hoppas på succé, men det är hoppet det. Mitt sunda förnuft säger något annat.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: johan videll


Av - Bosse Petersson -
Jag var 10 år 1958 och var på plats när Sverige och Brasilien spelade om VM -guldet på Råsunda fotbollstadion i Solna. Där och då startade min kärlek till fotbollen. På den vägen är det!

Den 18e november ska ambassadörsnätverket ViLirare och vår vänförening ViLirare for Friends dela ut ett stipendium för andra gången i historien.
Premiäråret fick projektet "Fotboll för alla" i Linköping  ta emot 40.000 kronor och prisudelare var ViLirare ambassadörerna Therrse Sjögran och Anders Limpar. Stipendiet går till en förtjänt person, förening eller organisation och  stipendiejuryn utser vinnaren. Jag vill påstå att vi har landets vassaste jury, eller vad sägs om namnen. Glenn Strömberg, Lisa Ek, Bojan Djordjic, Hanna Marklund, Tomas Antonelius, Therese Sjögran, Pia Sundhage, Tommy Söderberg, Malin Swedberg och ordförande Rune Larsson Bandhagen, en legendarisk domare i svensk och internationell fotboll.
 

Läs hela inlägget »

Av - Viking Peterson -
Jag skriver ofta om tysk fotboll men även om mina erfarenheter från Stockholmsfotbollen. Jobbar till vardags på Tysklands kulturinstitut, följer tysk fotboll i allmänhet och favoritlaget 1. FC Köln i synnerhet. Dessutom spelar jag sedan många år i Täbylaget Viggbyholm i division 4 och jobbar mig för tillfället tillbaka efter en korsbandsoperation.Nu har det gått två veckor sedan årets säsong avslutades i division 4 norra Stockholm. Solen skiner och gräset är ännu grönt och friskt. Nu ska dock gräsplanen ligga i träda fram till slutet av april. Man får bida sin tid. 
 

Läs hela inlägget »

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.

I England och fotbollens koltålder förväntades spelarna vara gentlemen och själva anmäla sina ojustheter. Men evolutionen – eller möjligen bristande självdisciplin – drev fram att domaren skulle avgöra ett eventuellt brott. Det gjorde han (uteslutande män på den tiden) genom att vifta med en vit näsduk. Men eftersom en näsduk sällan kallar fram total uppmärksamhet ersattes den av en visselpipa. Den första gången en sådan användes var 1878 i en match mellan Nottingham Forest och Sheffield Norfolk.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: ronald åman


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Först en förkrossande 2-7-förlust mot Bayern München i Champions League, sedan ett 0-3-bottennapp mot Brighton. Och nu är både tränaren Mauricio Pochettino samt hela spelartruppen under rejäl press. Finns det någon väg tillbaka härifrån?
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråth


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.Tre segrar på tre matcher och en målskillnad på +15 – Sverige har öppnat EM-kvalet på ett strålande sätt och bibehållit formen från sommarens äventyr i Frankrike. Det är en kreativ mittfältare som har varit såväl koordinator som organisatör. En spelare som tagit ett kliv till. 
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: jimmy åkesson