Av - Johan Videll -
Skövdepôjk som är allätare när det kommer till bollsport. Har utövat fotboll som ung, då vass mellan stolparna (i Div. 6). Numera "soffcoach" som följer de stora ligorna i Europa. Favoritlagen hittas i Allsvenskan och Premier League där Djurgår'n & Manchester United berör. 

Den här texten kommer handla om hockey och inte om vilket lag som helst, utan om Rögle BK som stått för en smått sensationell resa och som helt klart kommer bli att räkna med om kampen om guldet senare i vår.

I fjol var Rögle ett lag som nätt och jämnt tog sig till slutspel. Åttondelsfinalen mot HV71 slutade med förlust och detta med 2-0 i matcher så det var aldrig något snack. Då var de helt enkelt inte bra nog. I år däremot är de bra nog. De är inte bara bra nog för slutspelshockey utan så som skåningarna uppträder just nu är de bra nog för att tampas om SM-guldet.

Jag såg vad Rögle presterade mot Frölunda häromsistens och jag gillade verkligen vad jag såg. Det var ett välmående lag från målvakt till sista forward som verkligen presterade som lag. Även om det blev nervöst på slutet så kändes det som att Rögle hade koll och så blev det också. Fjärde raka trepoängaren resulterade i att Rögle gick upp som tabelltrea och så som Ängelholmslaget ser ut för tillfället så är det inte konstigt att folk börjar drömma om SM-guld.

Rögle har på deras fyra senaste i SHL petat in 18 mål framåt. Det ger ett snitt på 4,5 mål per match. Lägg därtill att de har nio bakåt, vilket ger ett snitt på godkända 2,25 per match, så förstår ni att det inte är lätt att tampas med Rögle BK just nu.

Truppen består av ett par finfina spetsspelare.
En av dem är Daniel Zaar som nu är uppe på 15 fullträffar. Jag hörde att det är hans bästa prestation i SHL någonsin och fler mål lär det bli från denne Zaar innan säsongen är över.
En annan är ack så skicklige Kodie Curran. Kanadensaren gör sin andra säsong i Rögle och om han var bra redan förra säsongen är han strået vassare i år. I fjol noterades han för 38 poäng på 51 matcher. Hittills har han stått för 37 på lika många spelade matcher. Det ger ett snitt på en pinne per match vilket är bra presterat, såklart.

Det som är mindre bra är att lirare med ett poängsnitt som detta inte blir kvar i SHL. Följer ni hockeyn lika nära som jag gör emellanåt så har ni säkert tagit del av rapporterna som placerar Curran i KHL nästa säsong. På ett sätt synd att lirare som dessa försvinner då det är dem vi vill se här hemma i Sverige, men det är samtidigt förståeligt då lönechecken blir svårmatchad.

Som tabellen ser ut just nu ligger Luleå i topp och jag tror de stannar där när grundserien är över. Luleå har flest hemmamatcher kvar av samtliga topplag och de har visat sig vara ruggigt svåra att rå på när de agerar hemmalag. Sedan har vi Färjestad åtta poäng bakom serieledarna och därefter finner vi Rögle två poäng bakom Färjestad.

Det är alltså hyggligt jämnt i toppen, men så som ligan sett ut under stora delar av säsongen så kan alla slå alla och speciellt i ett slutspel. Då är fördelen av hemmais ack så viktig och det lag som slår sig in på andra platsen kan mycket väl bli det lag som får möta Luleå Hockey i kampen om guldet.

Jag blir inte förvånad om Rögle slutar tvåa.
Jag blir heller inte förvånad om Rögle spelar SM-final i vår.
Rögle är så bra den här säsongen att de mycket väl kan vara med där.

Men det är Djurgården också.
Och Färjestad.
Och Frölunda.
Och kanske Skellefteå…?

Sen ska vi inte glömma Örebro heller.

Hittar de tillbaka till den form de hade under inledningen av säsongen så kan de absolut bli att räkna med de också.

Vi har en spännande avslutning av SHL att se fram emot, men Rögle blir att räkna med.
Glöm inte det.

/Johan Videll

Läs hela inlägget »
Etiketter: johan videll

Av - Christian Stolpe -
Christian Stolpe, Älvsjöbo med en stor passion för fotboll där hjärtat klappar extra hårt för AIK och Liverpool. Tränade Älvsjö AIK,s F04 lag från fotbollsskolan till F15 där tjejerna gav mig åtta otroligt roliga och lärorika år. Har fått en möjlighet att förlänga denna fantastiska hobby ytterligare några år då jag kommer att träna Aspudden Tellus F17 lag under säsongen 2020. Mitt fotbollsintresse är brett och jag kommer skriva om allt från europeisk toppfotboll till Sanktan.Förra veckan såg jag ett inlägg på Facebook som handlade om hur förutsättningarna för ett av våra damlag som spelar Elitettan ser ut idag i Stockholm. Texten och bilderna visade upp en allt annan än värdig miljö för ett svenskt elitlag och jag vet att de flesta U16 lag (pojk) har bättre förutsättningar för sin verksamhet. Som tjejtränare och pappa till två idrottstjejer har jag givetvis genom åren reflekterat över de skillnader i förutsättningar och inställning som finns mellan tjejer och killar vilket faktiskt var en av mina större drivkrafter när jag började som tränare, att våra tjejer skulle få samma eller kanske till och med bättre förutsättningar än killarna.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: christian stolpe

Av - Daniel Collin -
Fotbollsälskare som vid sidan av jobbet ägnat majoriteten av fritiden till ideell knatte- och ungdomsverksamhet sedan 2006. Blir lika glad av att se favoritlaget i Allsvenskan vinna guld som att se glädjen i barnens ögon när de är nöjda med något de lyckats med på en träning.För ett par veckor sedan skrev en av våra kvällstidningars fotbollskrönikörer om sin syn på diskussionen om bredd kontra elit inom barn- och ungdomsfotbollen. 
 

Läs hela inlägget »

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Grattis till Pia Sundhage som fyller 60 år idag (krönikan är skriven den 13/2).  Först lite fakta ring födelsebarnet:                                                            Pia är inget annat än en ikon i svensk fotboll som inledde sin karriär i IFK Ulricehamn och kom till Falköpings KIK som 18-åring. Hon har spelat i Öster, Lazio, Staterna och Hammarby, men det är framför allt med Jitex som hon är förknippad. Där var Pia i flera omgångar och vann fyra SM-guld. Hon har spelat 146 landskamper och gjort 71 mål. Hon var svensk förbundskapten 2012-2017 men har också tränat USA:s och Brasiliens landslag samt varit assisterande förbundskapten i Kina. Pia Sundhage valdes 2003 som första kvinna in i Svensk Fotboll Hall of Fame. 1988 förärades hon plats på ett svenskt frimärke.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: ronald åman


Av - Fredrik Finnebråth -

Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Varje sommar de senaste åren snackas West Ham upp som ett lag för övre halvan, som kanske till och med kan vara med och hota om Europaplatserna. Varje år misslyckas de. Varför det? Det finns så klart flera orsaker, men den största, enligt mig, är att de gång på gång anställer fel tränare. När ska de lära sig av sina misstag?
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråth


Av - Rickard Johansson -

Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Att ha en partner i livet, pojkvän, flickvän, man, fru, sambo, husdjur, bästa vän, oavsett vem det är så vill alla ha någon man delar sina känslor och sitt liv med, en person man också lär sig att samarbeta med, som får en att nå andra höjder.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: rickard johansson

Av - Johan Videll -
Skövdepôjk som är allätare när det kommer till bollsport. Har utövat fotboll som ung, då vass mellan stolparna (i Div. 6). Numera "soffcoach" som följer de stora ligorna i Europa. Favoritlagen hittas i Allsvenskan och Premier League där Djurgår'n & Manchester United berör. 

I förra veckan blev det klart att Viasat behåller rättigheterna av Premier League hela vägen fram till 2028. Det är alltså ett långtidskontrakt skrivet och klart och koncernen bakom kanalerna gick ut i ett pressmeddelande och sa att de var glada och nöjda med det nya avtalet.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: johan videll

Av - Christian Stolpe -
Christian Stolpe, Älvsjöbo med en stor passion för fotboll där hjärtat klappar extra hårt för AIK och Liverpool. Tränade Älvsjö AIK,s F04 lag från fotbollsskolan till F15 där tjejerna gav mig åtta otroligt roliga och lärorika år. Har fått en möjlighet att förlänga denna fantastiska hobby ytterligare några år då jag kommer att träna Aspudden Tellus F17 lag under säsongen 2020. Mitt fotbollsintresse är brett och jag kommer skriva om allt från europeisk toppfotboll till Sanktan.En helt enkelt fantastisk svensk sporthelg har passerat och när jag så här på söndagskvällen har jag svårt att peka på vad som egentligen var störst men även en fotbollsdåre som jag måste nog vika mig för Armand Duplantis monsterhopp på 6,17. ”Mondo” inte bara klarar höjden utan han seglar över som om han står över alla tyngdlagar och att detta om han får vara skadefri bara var det första i en framtida rad av världsrekord och monsterhopp känns bergsäkert.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: christian stolpe

Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Känner vi inte alla att ibland är det bara skönt med ett break – en paus där plikter och måsten får stå tillbaka för ett par lugna avslappnade dagar där klockan är oväsentlig.
 

Läs hela inlägget »

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Ett sponsoravtal värt 15 miljoner kronor räddade Östersunds elitlicens. I prognosen som presenterades inför SvFF skulle pengarna komma in under november och december 2019. Men i skrivande stund (7 februari) har inte en krona hittat rätt.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: ronald åman