Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

På söndag startar ett VM-uppehåll även om det inte kryllar av VM-spelare i Allsvenskan. I Sverige kom ju som bekant ingen spelare med. En dryg tredjedel av serien kommer dock vara spelad för de flesta lag och nu väntar ett intressant sommarfönstret. 

Vi finner Hammarby, AIK och Norrköping i topp. Tre klubbar som imponerat på skilda sätt under våren, men alla har nåt en viss framgång. Bra spelare har det i alla fall varit gott om när vårens lag i Allsvenskan ska plockas ut.

Johan Wiland
Isaksson och Linnér har dragits med småskador. Göteborgsklubbarnas målvakter har något misstag för mycket trots hög kvalité. De unga målvakterna Marko Johansson och Isak Pettersson imponerar men når inte längst. Det gör istället Wiland, som ofta förr. 

Wiland har minst misstag. Ett tungt argument när vi pratar målvakter. Hammarby benämns ofta som laget med marginalerna med sig i år, och det är ingen slump. Framför allt inte när de har seriens bästa målvakt. Wiland vinner poäng med avgörande räddningar på linjen, men även med sin trygghet i luften och med fötterna. Här finns det noll ålderstecken. 

---------------------------

Felix Beijmo
Beijmo kommer behöva fortsätta slipa på försvarsspelet och sitt beslutsfattande i offensvien. Men den spetsen Beijmo besitter är ganska unik i Sverige. Han är ett strålande anfallsvapen för Djurgården med mycket speed och ofta kvalité på den avgörande passningen.

Prislappen på honom är hög, och det är befogat. En ständig tillgång för sitt lag och han kan mycket väl vara vår framtida landslagshögerback. Han hade däremot fått konkurrens om högerbacksplatsen i denna elva om inte Robert Lundström hade slitit av korsbandet. 

Alexander Milosevic
Milosevic var till viss del en ganska given kvalité som AIK fick in, men inte att det skulle gå så här fort. Matcherna har varit relativt få för honom under sin tid i Europa och jag trodde vi skulle se hans rätta jag först i höst. Men det har gått betydligt fortare. 

Milosevic trivs utmärkt till höger i AIK:s treback. Där arbetar han med det han är skicklig på; uppspel, duellspelet och som den tydliga ledaren han fått bli efter Nils-Eric Johansson. AIK har släppt in sex mål (endast tre spelmål) på sina elva matcher. Det är Milosevic en nyckel till.

Björn Paulsen
Trots att han var Hammarbys viktigaste spelare förra året så fanns ingen given plats för Paulsen i årets lag på förhand. I år skulle Hammarby bli mer tekniskt och offensivt, så hans boxspel skulle bli mindre viktigt. Dessutom var mittbacksrollen den positionen som han presterade sämst i förra året. 

Men Paulsen fortsätter att vara en enorm tillgång. För tillfället känns han nästan perfekt i mittlåset. Hans vänsterfot nyttjas väl i både kort och långt spel. Han har fortfarande inte förlorat en duell i år. Pådrivare, målfarlig, stenhård och skicklig med fötter. 

Joel Andersson
Joel hör främst hemma till höger i Häckens backlinje, men har emellanåt fått vikariera till vänster (konkurrensen är svagare här). Han bemästrar dock båda rollerna på ett väldigt bra sätt och är kanske den ytterbacken i serien som har bäst försvarsspel, men som ändå är offensivt lagd.

Häcken har näst minst mål insläppta i Allsvenskan, trots mycket skadeproblem. Det förtjänar fler beröm för, inte minst Andersson. Hög lägstanivå som kommer ta honom långt i karriären.

----------------------------

Jiloan Hamad
Hamads fjolår var inte dåligt, men det exploderade aldrig. Delvis på grund av skador, delvis på den typ av fotboll som spelades. I år har han dock varit så bra som han var under sin bästa tid i Malmö. VM-diskussionen var därför helt befogad. 

Hamad är skicklig på det mesta och han passar perfekt i årets Bajen. Han utmanar gärna med fart och är farlig en mot en - men kan även gå centralt. Hans samspel med Tankovic är imponerande. Elva poäng hittills är ett facit som är väldigt bra. 

Junior
Allsvenskans längsta namn, Serge-Junior Martinsson Ngouali, kandiderar även han som en av "Bajens" viktigaste spelare. Han är den tydliga mittfältsmotorn som tagit ännu ett kliv i år. Att fotbollen blivit mer spelskicklig är han en stor del av. 

Junior smäller på och vinner mycket boll. Han styr och dirigerar tempot. Han gör sin omgivning utmärkt och har visat sig vara ett mega-fynd för Hammarby. Stefan Billborn vet sedan innan hur man ska använda Junior. 

Kristoffer Olsson
Jag hade gärna sett Olsson i en VM-trupp istället för Hiljemark. Olssons marknadsvärde ökar dock för varje dag i AIK för där presterar han briljant. Med bollen vid sina fötter är Kristoffer Olsson en kandidat till seriens främsta spelare. 

Sedan Adu värvades har Olsson skjutits fram. Ibland bredvid Salétros, ibland med Bahoui eller Yasin. Olsson styr dock tempot på ett formidabelt sätt och poängskörden är mycket bättre än tidigare. Han vinner fler dueller än vad som ibland märks, och det defensiva ansvaret finns kvar. AIK får dock en bättre balans med honom högre upp. 

David Moberg Karlsson
Här är en spelare som också hittat rätt i vår. Visst var det ett genombrott en gång i tiden som tog honom från Göteborg till Sunderland, men jag har aldrig hållit honom som någon toppspelare i Allsvenskan innan denna vår. Men i år är han en av många som varit bra i Norrköping. 

"DMK" drar stor nytta av Norrköpings 3-4-3. Han viker gärna in från höger med sin vänsterfot, där också de flesta målen kommit ifrån. Han är en av seriens snabbaste spelare och får mer produkt av det nu. Bäst i Norrköping tillsammans med Simon Thern.

--------------------------------

Nahir Besara
Besara får trots allt beskrivas som seriens viktigaste spelare, för Örebro hade nog tagit ganska många poäng färre utan honom. Hans aktionsradie är enorm i laget. Han deltar i speluppbyggnad, slår inlägg, skjuter mest av alla, sätter Kennedy i spel i djupled, och gör själv flest mål. 

Besara blir svår för Örebro att behålla, men han behövs i höst. Örebro spelar en offensiv fotboll men mycket behöver fortsätta gå genom Besara. Omoh och Kennedys framgång beror mycket på honom.

Nikola Djurdjic
Trots ett mål mindre än Pa Dibba, bedömer jag Djurdjic som den både viktigare och bättre av dem två. Hans spel utan boll är förmodligen bäst av alla anfallare i serien. Han pressar motståndarna till mängder av misstag och är expert på att snappa upp lägen.

Djurdjic kan mycket väl stå som skyttekung i slutet av säsongen. Han imponerar på alla sätt, och håller dessutom på att bygga upp ett sanslöst poängsnitt i Allsvenskan - med tanke på hans tidigare perioder i Helsingborg och Malmö. 

Bänk:
Pontus Dahlberg
André Calisir
David Batanero
Anton Salétros
Romain Gall
Pa Dibba

/Macus Lindén

Läs hela inlägget »
Etiketter: marcus lindén


Av - Makoto Asahara -
Sportjournalist som skriver om det mesta inom sport på både på lokal- och riksnivå. Den spanska och den allsvenska fotbollen ligger nära hjärtat. Har mittfältsgeniet Guti som husgud med preferenser för klubbfärger i vitt. Gillar också i allmänhet att kliva ur språkliga lådor.

Tredje raka Champions League-finalen med chans på en tredje raka Champions League-titel. Smaka på dem orden.
Det smakar som den finaste av finaste gourmetmat. Det är svart tryffel, foie gras och michelinstjärnor så man blir bländad.  Det är en smak som talar om att man har det oerhört gott ställt i tillvaron.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: makoto asahara


Av - Jimmy Åkesson -
26-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar i dam division 3, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Projekt. Fan vad tråkigt det låter. Fotbollslag är inte ett gäng spelare som gillar att trilla boll tillsammans – det är ett modernt imperium som ska generera pengar till de som sitter på de allra högsta stolarna. Jag känner mig aldrig så gammal som när jag gnäller på att det kallas projekt. Jag känner aldrig så mycket dubbelmoral som när jag bidrar till det.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: jimmy åkesson


Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.

Med mindre än en månad kvar till VM i Ryssland börjar det bli dags att ta en närmare titt på de olika grupperna, med en genomgång av grupp A-D idag och resterande grupper om en vecka. Hur är status på de olika lagen och framförallt, vilka lag avancerar vidare till det snåriga slutspelet? Vilket land floppar och vilket lag kan skrälla?
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tomas hermansson


Av - Joakim Forsell -
Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

 
De flesta av er är bekanta med orden och gör samma koppling som jag. Karin Boyes röst i VM-krönikan 94. Tommy Svensson oväntade tal. Bronsbragden. Kanske Mooseklubben, Roger Ljung och Roger Millas dans.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: joakim forsell

Denna text kom på mail från en av landets ideella ungdomsledare med önskan om att få sin text publicerad på vår hemsida. 

Jag menar att detta ämne är högst aktuellt och att denna text är stark och relevant som inlägg i en viktig debatt.
/Bosse Petersson
Ansvarig utgivare

Den svenska idrottsrörelsen lever helt och fullt på ideella krafter. Detta utmålas inte sällan som något oerhört vackert och i vissa fall kan det absolut vara så. Men det finns en mörk avigsida som aldrig nämns. En idrottsrörelse som lever på ideella krafter utnyttjar också dessa och deras goda vilja, såväl medvetet som omedvetet. Det finns naturligtvis inga ondskefulla bakomliggande motiv till detta, utan helt enkelt bara behovet att överleva och få vardagen att gå ihop.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: gästkrönikör

Del 2 - Placeringarna 1 - 10


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Förra veckan bedömde jag halva serien med betyg och motivering. Nu är det dags för den övre halvan av tabellen. I bedömningen vägs både inhemska och internationella cupspel in. 

Läs hela inlägget »
Etiketter: marcus lindén


Av - Makoto Asahara -
Sportjournalist som skriver om det mesta inom sport på både på lokal- och riksnivå. Den spanska och den allsvenska fotbollen ligger nära hjärtat. Har mittfältsgeniet Guti som husgud med preferenser för klubbfärger i vitt. Gillar också i allmänhet att kliva ur språkliga lådor.

För de som såg på allsvensk fotboll under måndagen så är det åtminstone en två tredjedelars chans att man fick beskåda någon form av horribel hemåtpass med förödande resultat i eget straffområde.
Utan att veta om något liknande inträffade under någon av de 90 minuterna som spelades på Guldfågeln Arena i Kalmar så syftar jag här på de två nästintill komiska självmålen som Elfsborg gjorde mot Häcken, samt den missade Östersundspass som föranledde Nabil Bahouis 1-0-mål för AIK.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: makoto asahara


Av - Jimmy Åkesson -
26-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar i dam division 3, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Det som kändes så långt borta är snart här. Vi har klarat oss förbi en vinter med tvivelaktiga landslagsläger och PR-maskinister, men spekulationer och krönikor om den där anfallaren från Rosengård. Nu står vi här – med blågula drömmar om att erövra en turnering precis som vi gjorde en sommar i Tjeckien 2015.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: jimmy åkesson


Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.

Läs hela inlägget »
Etiketter: tomas hermansson