Av - Johan Videll -
Skövdepôjk som är allätare när det kommer till bollsport. Har utövat fotboll som ung, då vass mellan stolparna (i Div. 6). Numera "soffcoach" som följer de stora ligorna i Europa. Favoritlagen hittas i Allsvenskan och Premier League där Djurgår'n & Manchester United berör. 

Igår kväll nåddes jag av nyheten som ingen fotbollsintresserad människa kan ha undvikit vid det här laget: Zlatan Ibrahimovic har en allvarlig muskelskada. Den nyheten gjorde mig rent ut sagt ledsen och jag hoppas verkligen inte att hans fantastiska karriär är över.

Zlatan har under våren varit hemma i Sverige och roat sig på ett sätt som Zlatan gör. Genom att köra en olaglig bil på huvudstadens finare gator skapade han rubriker som alltid retade någon, men han gjorde också reklam för Hammarby genom att såväl träna som att spela en intern träningsmatch med klubben han köpt in sig i som delägare.

Sedan några veckor tillbaka är han dock tillbaka på italiensk mark då klubbarna i Serie A börjat kalla tillbaka sina spelare för att det kanske kan bli spel även i Italien inom kort. Men allt är inte frid och fröjd för det, åtminstone inte sen gårdagens träning.

Svenska medier har med hjälp av italienska medier rapporterat att Zlatan drabbats av en allvarlig muskelskada och vill det sig illa är det en lång skadefrånvaro som väntar.

Senast Zlatan ådrog sig en allvarlig skada var för dryga tre år sedan. Då pratades det också om att karriären kunde vara över, men han kom tillbaka - stark och stabil. Det hoppas jag innerligt att han gör den här gången också.

Man vill ju inte att någon spelare tvingas avsluta sin karriär på grund av en skada, det är verkligen inte så man vill avsluta en lång och framgångsrik karriär.

Jag är ett Zlatan-fan och det är jag inte ensam om. Den här mannen har verkligen gjort avtryck runt om i världen och han en fantastisk fotbollsspelare som alltid är sevärd. Därför vill jag så gärna att han får avsluta sin karriär på ett värdigt sätt, det vill säga genom att själv bestämma när sista matchen är spelad - och med vilket lag.

Vill det sig illa har Zlatan inte den möjligheten längre, men det vet vi inte än så därför känns det på ett sätt dumt att spekulera, men det är som ni säkert förstår svårt att låta bli.

Det enda vi vet just nu är att Zlatan fortfarande är Zlatan och med det sagt känner jag mig hyggligt lugn trots omständigheterna. Om jag lärt känna den här gubben rätt så har jag en magkänsla för att det inte är över än, för det är verkligen inte så här det ska sluta.

Zlatan är stark, unik och fantastisk.
Han är värd ett finare avslut - snälla, låt honom få det.

/Johan Videll

Läs hela inlägget »
Etiketter: johan videll


Av - Thorbjörn Friberg -
Jag heter Thorbjörn Friberg och ansvarar för Långared BoIS E Lag, ett lag för funktionshindrade. Jag är en riktig fotbollsälskare framför allt IFK Göteborg.
Andra intressen är familjen, handboll och amerikanska muskelbilar.

Nyss hemkommen från en träning med Långared BoIS E lag,
laget som hela Alingsås och Vårgårdatrakten tagit till sina hjärtan.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: thorbjörn friberg

Av - Lisa Ek -
Jag är Lisa Ek, drömmare sen 6 års ålder då jag första gången uttalade att jag skulle bli fotbollsproffs i Italien. De sa då att det var omöjligt eftersom det inte fanns några kvinnliga proffs i Italien. 27 år senare debuterade jag i Italienska serie A , iklädd Fiorentinas lila tröja och med proffskontrakt i handen. Jag har nu avslutat min spelarkarriär, en cirkel slöts och en ny början tog vid. Jag studsade in i mitt nya liv som ett levande bevis på det som lägger grunden för framgång: ”Ingenting är omöjligt!” 

Italien har ambitionen att spela färdigt serie A och i Tyskland är herrarna Bundesliga igång, damerna spelar första matchen till helgen. Äntligen! Tänkte jag och säkert många med mig när beskedet kom. Jag funderade över sätt att fira denna första elitmatch i en stor liga efter Corona , förberedelser, hur skulle jag lägga upp det för att göra mest möjliga av en tv sänd fotbollsmatch? Jag pratade med vänner och de var lika entusiastiska som jag, Äntligen! Sa de också. Men så hände något i slutet av förra veckan. Eller egentligen hände ingenting alls men en känsla infann sig. Smög sig in dag för dag och när lördagen väl kom så var all entusiasm borta, som pyspunka, Little by Little.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: lisa ek helgkrönikör

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Det hävdar den engelske historikern James Walvin. Sannolikt har han rätt.

Det intressanta med den engelska fotbollsexporten under slutet av 1800-talet var att det inte var imperieländerna som i första hand fick ta del av den engelska fotbollskulturen. I stället var det de delar av världen, där engelskt kapital och arbete fanns. Eftersom just slutet av det förra seklet var en storhetstid för England hade man en omfattande handel och annat utbyte med stora delar av världen. Engelska varor och kapital översvämmade världen och där engelsmännen slog sig ned tog de med sig sina engelska seder – däribland fotbollen.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: ronald åman


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Äntligen var fotbollen tillbaka under helgen som gick (vitrysk fotboll får ursäkta) när Bundesliga återuppstartade säsongen. Jag slog mig ner i tv-soffan och följde det heta derbyt mellan Dortmund och Schalke, mer förväntansfull än på länge på grund av fotbollsabstinens. Jag slogs av att det inte alls kändes som ett derby, av naturliga skäl då publik saknades, men mest slogs jag av att fotboll utan publik är bra mycket bättre än ingen fotboll alls.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråthAv - Rickard Johansson -
Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Innan arga läsare och supportrar börja mailbomba inkorgen så ska jag förklara vad jag menar. Självklart är supportrar och publik under matcherna det som förhöjer matchupplevelsen både för tittarna hemma i TV-soffan, för åskådarna på plats och, så klart, även för utövarna. Med hjälp av publikens jubel så kan spelarna komma upp till en intensitet i matchen som inte går att skapa utan publik, man får extra krafter, man höjer sig på ett annat sätt men publiken kan också påverka negativt för både spelare och domare. Vi är nog alla överens om att fotboll ska spelas framför en publik när det blir tillåtet igen en vacker dag, det förhöjer upplevelsen för precis alla. Lägg även till det ekonomiska med biljettförsäljning och kioskförsäljning, så vill nog ingen spela utan publik allt för länge. 
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: rickard johansson

Av - Johan Videll -
Skövdepôjk som är allätare när det kommer till bollsport. Har utövat fotboll som ung, då vass mellan stolparna (i Div. 6). Numera "soffcoach" som följer de stora ligorna i Europa. Favoritlagen hittas i Allsvenskan och Premier League där Djurgår'n & Manchester United berör. 

Bundesliga gjorde comeback i helgen som precis passerat och känslan efter den här helgen är smått fantastisk. När jag satt mig i tv-soffan för att följa fotbollsmatcher som jag kanske inte vanligtvis hade lockats av så slog det mig att jag saknat fotbollen mer än vad jag föreställt mig, men känslan var som sagt fantastisk.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: johan videll


Av - Thorbjörn Friberg -
Jag heter Thorbjörn Friberg och ansvarar för Långared BoIS E Lag, ett lag för funktionshindrade. Jag är en riktig fotbollsälskare framför allt IFK Göteborg.
Andra intressen är familjen, handboll och amerikanska muskelbilar.

När vi, Långared BoIS E-lag, skulle ställa upp i Gothia Cup 2018 för första gången, var alla spelarna mycket förväntansfulla och nervösa och vi försökte på alla sätt att tagga ner dem.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: thorbjörn friberg

Av - Nicklas Jönsson -
Nicklas ”6-0” Jönsson va namnet, med en alldeles för kort fotbollskarriär i OPE IF och Hammarby IF i slutet på 80- och början på 90-talet. Så har jag efter 25 år som entreprenör och digitaliserings expert i näringslivet, åter engagerat mig i Svensk Fotboll. Från 2020 även som ungdomstränare och ordförande i en egen liten förening vid namn MAJ FC. För att ge några duktiga och väldigt ambitiösa Pojkar 07 från främst Tegelhagens Skola i Sollentuna, bästa möjliga förutsättningar, nära hemma. Att spela vacker fotboll var dag. 

Läser och hör ibland engagerade föräldrar och en hel del ungdomsledare men även forskare i Sverige prata om fördelarna med att hålla på med många sporter, långt upp i åldrarna och inte specialisera sig för tidigt. 
För att det är väldigt kul att hålla på med flera sporter, det håller jag absolut med om. Det skapar en bred och allsidig utbildning samt god fysik. Men för att bli riktigt jäkla bra på en sport, är jag tveksam dock om det är rätt vägval idag år 2020.. 
 

Läs hela inlägget »

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.När Bundesliga och 2. Bundesliga återupptas i helgen kommer Borussia Dortmund att möta Schalke, konkurrenten i Ruhr-området, utan sin största tillgång: ”Den gula väggen”. Vanligtvis möter besökande klubbar 25 000 Dortmund-fans, packade som sillar på en av Europas största ståplatsläktare. Men i morgon kommer ljuden att begränsas till domarens pipa och spelare och tränarnas skrikande, eftersom alla matcher spelas inför tomma läktare. Orsaken känner vi alla till. Hela världens blickar riktas nu mot det tyska initiativet.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: ronald åman