Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Knappt hade Christian Olssons stämma tystnad efter att Italien förlorat och Sverige vunnit där på San Siro innan världsmästerskapen i Ryssland rullat igång. Under en sommar fick hela Sverige någonting att samlas kring för första gången på över ett decennium. Matchtröjorna sålde slut, fotbollen försökte bli det primära och Sverige blev en av de åtta främsta i världen.
 
När kvalgrupperna lottades satt en färsk förbundskapten i det överdådiga palatset i Zürich och insåg att det skulle bli exakt så tufft det kunde bli. Först Frankrike. Merde. Och Nederländerna. Verdomme. Sedan var det bara att torka av glasögonen, rätta till slipsen och plocka ihop ett team som åtminstone han trodde skulle vara rätt.
 
Så blev det den 18 juni och en svensk VM-match för första gången på 12 år och helt plötsligt hade en hel fotbollsnation lärt sig vad Nizjnij Novgorod var för någonting. Men framförallt fick de reda på vart Påarp ligger någonstans. Mästerskapet kom att handla väldigt mycket om en skånsk mittback som lämnat Krasnodar för att spela fotboll i Helsingborg. Det var han som klev fram när det behövdes – igen.
 
Tre poäng är tre poäng och en premiär är alltid en premiär. De där klyschorna har torkat ut för längesen men när Sverige slagit Sydkorea så var det ungefär så det kändes. Nervöst? Ja. Övertaggat? Absolut. Slarvigt? Jodå. När sydkoreanerna satte fart hade Sverige problem och efter tio minuter såg det ut och kändes som att det skulle bli ett sådant där tungt mästerskap vi upplevt tidigare. Men så gick den berömda kvarten, Sverige fick äga boll på offensiv planhalva och känna att det trots allt kunde bli en trevlig eftermiddag.
 
Någonstans där så började ett svenskt hopp gro. Mot Tyskland skulle Sverige stöta på ett helt annat motstånd. På fler än ett sätt.
 
Matchminut 94 och en klumpig brytning. En petning. Ett stopp. Skott. Gary Linekers uttjatade citat. Det var Jimmy Durmaz som orsakade frisparken och det var Jimmy Durmaz som fick motta tusentals hatkommentarer efteråt. Inte för att de ansåg att han var en dålig fotbollsspelare, utan för att han i hatarnas ögon inte ansågs svensk.
 
När landslaget och Sverige stått upp med ryggen rak var Mexiko det som stod ivägen för ett avancemang.
 
De klev ut med pondus och ett jävlar anamma. Om det finns en svensk översättning på finskans sisu så kan vilken svensk spelare som helst svara på den fråga. Det finns ett inhamrat mantra bakom vartenda pannben i det svenska landslagslägret. En överjävlig organiserad planering där ingenting lämnas åt slumpen. De ska, nej, de måste ge sig själva chansen – annars kan de lika gärna åka hem.
 
Det skämtades friskt på sociala medier om att amerikanarna äntligen skulle lära sig skillnad på Sverige och Schweiz. Visst var det skillnad mellan dem. Nog för att namn som Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri smäller högre rent individuellt än de spelare de stretade på emot. men Sverige förlitade sig på sig själva och gjorde exakt det som behövdes. Snart smög det sig också in en ytterligare dos självförtroende i spelarna. Den där kvartsfinalen var trots allt inte så långt ifrån när det väl gällde och det fortsattes att springa, det fortsattes att stångas och matchplanen var lika given som välplanerad.
 
Sverige var kvar bland de åtta främsta i ett världsmästerskap. Inte Tyskland, inte Portugal, inte Spanien. Sverige. Så var det ju England.
 
Det tog en halvtimme – sedan hade Sverige för första gången släppt in det första målet och där och då blev det både tungt och jobbigt att ta sig tillbaka. Det handlar alltid om små marginaler och ju närmare finalen man kommer desto viktigare är det att ha marginalerna på sin sida. Den som gör mål vinner matcher och för att vinna matcher behöver man förvalta sina chanser. Det gjorde England. Det gjorde dessvärre inte Sverige.
 
Visst fanns det drömmar om medalj. Visst fanns det förhoppningar om någonting mer. Sådana där tankar som var helt omöjliga att tänka när premiären närmade sig. Men det byggs på mer och mer vare sig du vill eller inte. Janne Andersson bultade in en match i taget-metodiken så djupt att det borde vara otänkbart att se mer än 90 minuter framåt.
 
Om det bara dansades en sommar eller om valsen kommer att fortsätta? Sverige kan bli den som för eller den som följer och sommaren 2018 satte de inte många steg fel. Det blev trots allt en fotbollsfest som många kommer att minnas.
 
När klockan byter år är världsmästerskapen i Ryssland 2018 historia men vi ska likväl minnas tillbaka och känna efter. För visst njöt vi mer än en gång. Av festen, av fotbollen och av törsten av att äntligen medverka i det allra största på landslagsnivå. Visst kittlar det av bara tanken att göra det igen?
 
/Jimmy Åkesson

Läs hela inlägget »
Etiketter: jimmy åkesson


Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Att sätta spinn och skruv på bollarna i UEFA:s lottningsskålar är en tradition lika viktig som den specialkomponerade Champions Leaguehymnen. Efter en höst som bjudit på många högoktaniga gruppmatcher på Europas främsta scen är det nu ”turneringen börjar på riktigt” enligt många. Sexton klubbar är där i åttondelsfinalerna och alla de tunga pjäserna är kvar i spelet. Några fick slita hårt hela vägen in i den sista omgången av gruppspelet. Andra bokade sin plats med god marginal.
Champions League är turneringen dit alla klubbar och spelare strävar att nå. För vissa är det en plikt för andra en dröm som ibland blir sann.
 

Läs hela inlägget »


Av - Joakim Forsell -
Nybakad journalist som under hösten kombinerar praktik på Offside med krönikering och timtals av fotbollstittande. Självutnämnd expert på dansk fotboll med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.
 

För det allra flesta av oss är det bara en vanlig kall decembermåndag igen. Men för Malmö FF och klubbens supportrar är det en måndag att verkligen se framemot. Efter den övertygande prestationen, där alla spelare levererade 100 procent, i Istanbul väntar nu lottning till sextondelsfinalerna i Europa League.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: joakim forsell


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 

Det gick! Det var tight, jämnt och ovisst – precis som det den här gruppen har sett ut sedan starten. Men när det väl skulle avgöras så gick det vägen för Malmö FF. När en dubbelchans tidigt i matchen för Besiktas resulterade i att både stolpe och ribba räddade MFF trodde man kanske att turen fanns på svenskarnas sida. Men vinsten mot det turkiska storlaget hade ingenting med tur att göra. En magisk insats såväl kollektivt som individuellt gör att vi har ett allsvenskt lag i Europa Leagues slutspel även den här säsongen.  
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: robin gustavsson


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Aaron Ramseys vara eller icke vara i Arsenal har blivit en riktig karusell. Snart öppnar januarifönstret och det ska bli intressant att se vad som händer med walesaren vars kontrakt alltså går ut till sommaren - och om man ska tro alla rykten så tyder det mesta på att det inte blir någon förlängning.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråth


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

Mitt i Champions League-hetsen och en anstormande period med matcher var och varannan dag på den största av de brittiska öarna så slåss det fortfarande i kommentarsfält om vem som anses bäst, vem som bedöms vara sämst och vem som tycks gå federationernas uppdrag. I en tid där individualismen verkar vara som starkast betyder den enskilde spelaren mer än ett lag.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: jimmy åkesson


Av - Joakim Forsell -
Nybakad journalist som under hösten kombinerar praktik på Offside med krönikering och timtals av fotbollstittande. Självutnämnd expert på dansk fotboll med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

På något sätt är det som att all fotboll som spelas från augusti fram till vecka 50 bara varit en försäsongsturnering. Visserligen en turnering där klubbarna - på handbollsmanér - får plocka med sig poängen in i fortsättningen. Champions Leagues gruppspel ska avgöras, i England ska klubbarna ta sig igenom ytterligare fyra omgångar innan nyårsklockorna slår och Malmö FF ska försöka se till att det blir slutspelsfeber i Skåne.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: joakim forsellAv - Ingela Armbro -
Egenföretagare från Bua i Halland. Grundare av Friskvågen i Varberg och f.d. allsvensk handbollsspelare i Spårvägen, Stockholm.

Krönikan den 9 november - del 1, byggde på en intervju med ett stort ”Varbergs Bois Hjärta”.
Dagens krönika bygger på en intervju med Gösta Månsson 70 år, en levande legend i Väröbygden med ett stort fotbollshjärta för Väröbacka GIF (Varberg kommun), Djurgårdens IF och Bayern Munchen.
 

 

Läs hela inlägget »


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 

 

På nyårsdagen inleds den 21 omgången av Premier League. I tisdags och onsdags var det omgång 15 som gick av stapeln. Det betyder alltså att vi ska hinna med sex ytterligare omgångar fram till dess att 2018 blir 2019. Lägg där till att det är europaspel nästa vecka, samt ligacup-kvartsfinaler veckan därpå. Man kan lugnt säga att den kommande månaden blir hektisk för flera av lagen.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: robin gustavsson


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Matchen mellan Manchester United och Arsenal under onsdagskvällen var inte säsongens bästa. Långt därifrån. Men det förstärkte bara känslan av att Man United skriker efter förändring.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: fredrik finnebråth

Göran ”Dallas” Sedvall har tagit sitt sista andetag.
En av svensk bandys absolut största spel- och bollbegåvningar.
Den ende som fått en fint uppkallad efter sig.
Vi återkommer om detta.