2015 > 01

Det brukar sägas att den sjuke blott en önskan har; att bli frisk. Jag har en spelare som parodierade det och menade att en mittfältares enda önskan är att få träna med boll före påsk. En överdrift? Javisst, men inte en helt främmande tanke för en hyfsad division 4 spelare i Stockholm med en ok fot och en riktigt dålig. Så länge kommer han ju inte behöva vänta, men faktum kvarstår dock att han och hans lagkamrater kommer springa några backintervaller innan de är framme vid bollen och det är bara roligt. Men framför allt viktigt.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: gästkrönikören

Av nörden - Wille lund

Nere i Genoa har Siniša Mihajlovic fått spinn på klubben han själv representerade för ett årtionde sen, Sampdoria. Den forne mittbacken, numera Genoa-lagets tränare, har lyckats “sno” åt sig poäng från både Juventus, Roma och Napoli. ‘Doria är därmed, efter säsongens 20 första
ligamatcher, 4 i Serie A. Då slutet av januari närmar sig har laget endast förlorat två ligamatcher, bara ligaettan Juventus har ett bättre facit på den fronten. Nu, när övergångsfönstret har öppnat, kallas det in förstärkning. “Mi presento, sono Eto’o" var rubriken på sampdoria.it, morgonen den 28
januari 2015. Och så hade Samuel Eto’o blivit klar för Sampdoria, och Serie A!

Eto’o påbörjade proffskarriären i Real Madrid, men det var först efter flera utlåningar och matcher på bänken som Eto’os riktiga genombrott kom - i Mallorca. Efter 150 matcher och drygt 50 mål i den dåvarande La Liga-klubben landade Eto’o i Barcelona, där han gjorde sina bästa år i karriären.
Men, Barcelona ville mer än 108 mål på 145 matcher, ett byte Zlatan - Eto’o ägde rum och Eto’o spelade nästa säsong i Inter, där han vann sin tredje CL-titel. 2011 skedde en storsatsning i Ryssland och Anzhi Makhachkala, där Eto’o var en del av satsningen. Anzhi fick inga större
framgångar och Eto’o flyttade till Premier League. Men Eto’o blev aldrig någon PL-stjärna, efter två säsongen har 12 mål blivit gjorda, uppdelade i två klubbar. Eto’os klubbyte blir förhoppningsvis likt Torres, en “nystart” där den äldre och rutinerade anfallaren får spela mer, och lyckas mycket bättre - efter ett par säsongers “frånvaro”.

Vad kan Eto’o tillföra, då? Förhoppningsvis en hel del. Eto’o fyller snart 34, men vad afrikanska fotbollsjättar har visat tidigare har inte “the mid-thirties” varit något problem, inte ens efter någon säsongs frånvaro. Ett exempel är såklart Ivorianen Didier Drogba, som efter ett drömavslut på
säsongen 11/12, valde att flytta till Kina. Tajmingen var perfekt: Premier League-titeln var i hamn, Drogbas sista spark i den blåa tröjan var avgörandet i Champions, då Chelsea vann titeln. En fantastisk säsong. Men Drogba fyllde 33 samma år, och det kändes som att det var dags. Det var
ett perfekt läge att flytta till en sämre liga, att luta sig tillbaka en aning. I Shanghai Shenhua hann Drogba göra 8 mål på 11 matcher, innan man insåg att Diddi hade mer kvar att ge. Säsongen därpå spelade Ivorianen Champions League igen, inte längre som en kvick, dribblande och
djupledslöpande anfallare - men som en ledare, spelfördelare och stark mottagare i spetsen av ett satsande Galatasaray. Inför denna säsong tog Drogba ytterligare ett steg framåt, eller kanske tillbaka rättare sagt. “CFC erbjöd mig chansen att skriva mer historia med dem, hur skulle jag
kunna säga nej?” berättade Drogba, som fyller 37 år i mars.

Eto’o, som dagen innan fyller 34, har skrivit under ett 2,5-årskontrakt med ligafyran i Italien. Om ‘det kamerunska lejonet’ når den nivån han bör kunna finna i situationen han befinner sig i, blir det 2,5 riktigt bra år.

/Nörden

Läs hela inlägget »
Etiketter: nörden

Av tränaren - nils Montan lund

Den här krönikan inleds med ett antagande: Jag tror att merparten som läser den åtminstone någon gång har sett ett avsnitt ur UR-serien, Idrottens Himmel och Helvete.
En på många håll väldigt hyllad serie, där man blickar ut över hur det ser ut i idrotts-Sverige i dag.
Sen är det dags att svära i kyrkan: Programidén är mycket bra och den är intressant, men utförandet är många gånger inte speciellt bra alls.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tränaren

Av spelaren - Matilda Jansson

I november ifjol, med drygt två månader kvar till avspark, stod Afrikanska mästerskapen utan värdland. Marocko hade precis, på grund av rädsla för ebola, avsagt sig värdskapet och endast ett land anmälde intresse att ta över arrangörskapet. Landet var det lilla oljelandet på Afrikas västkust, Ekvatorialguinea.


 

Läs hela inlägget »
Etiketter: spelaren

Av Supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

I takt med att Allsvenskan utarmas och våra största stjärnor försvinner fylls också ligan på med värvningar både inifrån och utifrån. Trots att mästarna från Malmö har brandskattats rejält med förluster i form av Emil Forsberg (RB Leipzig), Magnus Eriksson (Guizhou Renhe) och nu senast Isaac Kiese Thelin (Bordeaux) har klubben imponerat med deras ersättare. 

Läs hela inlägget »
Etiketter: supportern

Av mästaren - Bernt Ljung

Det fanns en tid när svenska lag på träningsläger kunde få möta alla typer av motstånd. Utländska klubbars ointresse på grund av tävlingssäsong och svaga kontakter gjorde att svenska elitlag fick sparra i princip mot vad som helst, ibland dessutom bara någon vecka innan seriepremiär. Idag verkar svenska lag gnugga mot andra svenska lag som befinner på samma ort eller i närheten och därmed garanteras bra motstånd även om chansen till internationell erfarenhet då går om intet.


 

Läs hela inlägget »
Etiketter: mästaren

Av Gästkrönikören - Mikael Stålblom

Ska jag stanna i det trygga, eller ge mig av för att utvecklas? Det är frågan många unga talanger får idag. Och vad är bäst för en 15/16-åring idag? Vad får en talang för utvecklingsmöjligheter i en storklubb ute i Europa jämfört med i Sverige?

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: gästkrönikören

ZLATAN

Av nörden - Wille Lund

Landslaget är inget utan Zlatan” är ett påstående som vi hör ofta. Men till skillnad från när supportrar uttrycker sig om ärkerivalens bästa spelare (ex. Barca är inget utan Messi) är det vi svenskar som kritiserar och funderar kring vårt eget landslag. Ofta kanske vi inte ens funderar kring saken, utan tänker bara: “Zlatan är bäst, han gör flest mål, när han är skadad är vi inte lika bra när han slutar är vi inte lika bra” kort och gott, och slänger ur oss: “Efter Zlatan är Sverige inget

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: nörden

Av tränaren - Nils Montan Lund

Vad är en talang och hur blir man bäst inom sin sport?
Det här är frågor som nästan alla ställer sig inom idrotten.
Den här krönikan kommer att handla uteslutande om just de här frågorna och en väldigt speciell författare, danske Rasmus Ankersen. De här frågorna gjorde honom så oerhört nyfiken att han slutade sitt jobb och hängav sig helt åt att söka svaren.


 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tränaren

AV spelareN - Matilda Jansson

Skador kommer och skador går. Så har jag känt under hela min karriär och inte lagt ner någon större tankeverksamhet i ämnet. Som de flesta fotbollsspelare har jag själv varit lite småskadad till och från. Stukade fötter, bristningar i låren och ömmande ljumskar är några exempel på de småskavanker jag har haft under åren. Visst har många skador kommit olägligt och visst har de åstadkommit frustration och ilska, men jag har alltid vetat att jag kommer kunna komma tillbaka till planen.


 

Läs hela inlägget »
Etiketter: spelaren

Av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Januariturnéerna är alltid speciella. Å ena sidan har man de mest talangfulla och spännande svenska fotbollsspelarna i Norden samlade i en och samma trupp. Å andra sidan har man blåbärsnationer, grannländers B-lag eller ointresserade afrikanska jättar som motståndare. Något som sammanfattat betyder att det inte går att dra några växlar på resultaten. Visst, försöka duger, och tjänstefel vore annat om inte de stora tidningarna hade haussat det svenska landslaget efter 2-0-segern mot Elfenbenskusten i torsdags. Lika mycket som att de inte hade gjort sitt jobb ordentligt om de inte tvärvänt i dagens upplagor och helt plötsligt skrivit ner de svenska spelarna efter den intetsägande 0-1-förlusten mot Finland igår.

Läs hela inlägget »
Etiketter: supportern

Av mästaren - Bernt ljung

Det är hemska tider. Folk dödas och lemlästas i terrorattentat nu senast i världens finaste stad, Paris. Den 24/7 1991 skedde även ett attentat i Sverige, i Norrköping för att vara precis. Detta attentat gav inte upphov till någon manspillan eller var det minsta blodigt.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: mästaren

Kung Fotboll

AV Ingemar Öberg

Kung Fotboll vilar en smula här uppe i Högan Nord, när dessa rader blir till i jul- & nyårshelgen 2014/15. Bara de fotbollsgalna engelsmännen lirar på – i eld, i blod, i frost, i svält - nåja, för att citera soldatgossen i Fänrik Ståls sägner, som säkert några minnesgoda läsare erinrar sig.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: gästkrönikören

AV Nörden - Wille Lund

11 januari, 2015.

“Den svarta spindeln” spelade fotboll i Sovjetunionen i 20 år under mitten av 1900talet.
Lev Jasjin, som tro det eller ej bara hade två armar och två ben, räddade närmare 150 straffar under åren i landslaget och klubblaget Dynamo Moskva.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: nörden

Av tränaren - Nils montan  Lund

Forskaren Tomas Peterson tycker att man ska dra in det statliga stödet på 1,7 miljarder till idrotten, för att den enligt honom inte uppfyller de krav och kriterier som skattebetalarna har satt upp. Man ska alltså göra förutsättningarna att lyckas ännu sämre, för mindre pengar betyder 
ju, helt logiskt, att chanserna att lyckas också förminskas.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tränaren

Av spelaren - Matilda jansson

Att jämföra äpplen och päron är ett klassiskt misstag. Ofta sker det när man vill förenkla och komma med nya förklaringar på ett problem. Johan Esk går på just en sådan mina, när han hårt kritiserar Sveriges Radios granskning av ungdomsidrotten - Bänkade barn.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: spelaren

Av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Det svenska herrlandslaget är på tapeten igen med vinterturnématcher mot blandat motstånd i form av den afrikanska mastodonten Elfenbenskusten och vår blåvita granne i öst. Med landslagets nystart har vi även fått en diskussion kring detsamma. En debatt startad av den forna landslagskaptenen Patrik Andersson som häromdagen sa att ”man måste kräva mer av spelarna”. Något som förstås anspelar på det rakt ut sagt usla fotbollsåret 2014. Ett år med blott två riktiga svenska landslagssegrar. Ett år som vi helst snabbt ska glömma.

Läs hela inlägget »
Etiketter: supportern

Av Mästaren - Bernt Ljung

Det är intressant att iaktta tränare, ja eller coacher som det egentligen handlar om eftersom professionella lag numer har annan personal som sköter aktiviteten på verkstadsgolvet mellan matcherna. Nu har vi ingen aning om vad en coach säger innan eller efter en match och det vi tittare bjuds på är ju bara en okulär bedömning av en ledarstil via kameror eller läktare. 

Läs hela inlägget »
Etiketter: mästaren

Av bengt Johansson

På svenska talar vi om "spel" och "spelare" när det borde heta "satsare". Betting är ett bättre ord än spel.
Jag är lika ointresserad av betting som jag älskar fotboll.
När Tipsextra för hundra år sedan presenterade stryktipsraden var det helt okej.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: gästkrönikören

av nörden - Wille lund

Ferenc Puskás var mycket enligt många, “bättre än Zidane” “ett geni” och en man med “ett sjätte sinne för fotboll”. Han spelade toppfotboll i Europa i slutet av 50talet, fram till att han la skorna på hyllan 1966. Spelare som Alfredo Di Stefano har öst beröm över den förre detta Real Madridliraren,
men den främsta utmärkelsen tillägnad ungraren hade premiär 2009, och
uppmärksammas varje år. 

Läs hela inlägget »
Etiketter: nörden

Av tränaren - Nils Montan Lund

Under jul- och nyårshelgerna är det tradition med juniorernas Ishockey-VM.
Killar gör varje år upp om den numer väldigt prestigefyllda titeln och från 2007 och framåt har Sverige varit en nation som prenumererat på medaljmatcher.
Innan dess var utdelningen sannerligen skral.
Till slut bestämde sig Svenska Ishockeyförbundet, med Tommy Boustedt i spetsen, för att utveckla svensk talangutveckling. Resultatet: Sverige blev världsledande.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tränaren

Av Spelaren - Matilda Jansson

Att tre villaägare i Nacka har gjort en anmälan om att Boovallen orsakar störande industribuller, har upprört många fotbollsmänniskor.  Boovallen står fortfarande under hot och sista ordet i frågan är långt ifrån sagt.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: spelaren

Av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Förra veckan ringde jag in det nya året i Berlin tillsammans med nära och kära. En resa som inte alls präglades av fotboll. En resa som istället fokuserade på återhämtning, festligheter, kulinariska upptäcktsresor och flertalet kulturella besök. Pretentiöst men roligt om ni så vill.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: supportern

Av mästaren - bernt ljung

Funderar över landslagets vinterresa. Det är utmärkt att ledningen dessa dagar gör en inventering av landets framtida spelarkapital. Likt en audition går det med rätt kunskap och ett slipat öga att läsa av en spelare som för första gången får på sig en landslagströja om vilken väg han klarar av att ta. 
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: mästaren