2014 > 10

Handsregeln

AV NÖRDEN - WilHELM Lund

“Hands!” ropar vi. Sen om bollen träffar axeln, magen eller bröstet spelar inte så stor roll. Vi vill ha domaren med oss. Men när ska hand på bollen resultera i att domaren blåser i pipan?

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: nörden

Av tränaren - Nils Montan-Lund

Dags för den tredje delen av den här serien krönikor, som tar upp problematik som, enligt mig, hämmar svensk fotbolls utveckling.

Nu ska vi ta oss en titt på om svensk fotboll verkligen är för alla?

Hur ser det ut i styrelser, kommittéer och bland spelar- och tränarutbildare i dels vårt nationella fotbollsförbund, men också i distriktsförbunden?
Ju mer vi tittar desto mer konstaterar vi att svaret på den första frågan är ett stort, fett: 

Nej!
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tränaren

Av spelaren - Matilda Jansson

Förra veckan gav jag ett aktuellt exempel på resultatet av svensk fotbolls talangsystem. En snabbgenomgång av spelarna i det nuvarande U 21-landslaget, samt U 21-landslaget anno 2009, visade att det var få av spelarna som var födda under det andra halvåret, bara ett fåtal procent var födda under det sista kvartalet. Detta kan jämföras med den trupp som var uttagna till a-landskampen mot Ryssland härom veckan. Fördelningen av födelsedatum såg där helt annorlunda ut, den var i stort sett jämn över året.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: spelaren

av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Den svenska seriefotbollen är nära sitt crescendo. Till helgen kommer flera klubbars öden beseglas och vi kommer få bokslut på den svenska fotbollens finrum Allsvenskan såväl som de lägre serierna i form av Superettan och Division 1 (inklusive den senare seriens alla väderstreck).

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: supportern

AV Mästaren - Bernt Ljung

Ett lag med 801.178 registrerade supportrar är en motståndare att ta på allvar. Supportrarna, som tidigare hejade på andra lag, är spridda över hela landet och är som folk är mest. Det är laget som sticker ut, som är annorlunda. De har på mycket kort tid blivit landets tredje största och har idag bara två motståndare som är större. Det har inte skett genom fusk, möjligtvis har man gjort sig skyldig till agitatorisk doping.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: mästaren

Av Sladjan Osmanagic

Under de senaste 7-8 höstarna har jag haft svårt att känna den rätta tändningen när det kommer till gruppspelet i Champions League. Detta har gällt oavsett om jag tittat på turneringen privat eller arbetat med den. I höst har det
blivit nytändning. Det faktum att vi äntligen har ett svenskt lag med i världens finaste klubblagsturnering efter fjorton långa år räcker för att jag skall försöka ställa mig på händerna av ren och skär glädje.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: gästkrönikören

Av nörden - Wille Lund

Allt började den 13 maj 1902. Det första mötet mellan klubbarna gick inte under namnet “klassikern”, såklart. Men det är ett möte som har lagt grund för benämningen. Barcelona vann matchen mot ett ungt Real Madrid med
3-1, 
och det tack vare “De 6 utlänningarna de ställde upp med” iallafall enligt Real Madrid själva. (Vid den tidpunkten fanns det en gräns för antal utlänningar i laget)
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: nörden

Av Tränaren - Nils Montan-Lund

Dags för den andra delen av den här serien krönikor, som tar upp problematik som enligt mig, hämmar svensk fotbolls utveckling.
Den här gången ska vi titta på ett ämne, som blev väldigt uppmärksammat för bara några år sedan.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tränaren

Av spelaren - Matilda Jansson

Förra veckan ifrågasatte jag svensk fotbolls talangsystem, eftersom det, enligt mig, så kraftigt missgynnar spelare som är födda under det andra halvåret. Forskning visar att, istället för att man hittar de största talangerna, så hittar man de spelare som har en tidig fysisk mognad.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: spelaren

Av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

I lördags skrev den välrenommerade och tillika välrespekterade journalisten Staffan Heimerson en krönika om supporterskap. Närmare bestämt om kärleken mellan människa och klubb. "Idiotiskt" enligt Heimerson. Vackert säger jag.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: supportern

AV mästaren - Bernt Ljung

                                       
Sverige-Ryssland ett lika. Även om Putins land till både yta och population är mäktigt så kan Sverige normalt ändå resonera med deras fotbollslag, framförallt på hemmagräs.  
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: mästaren

Av henrik strömblad

Fotboll är världens överlägset populäraste sport och något som förenar människor över språkliga, religiösa och politiska gränser på hela vårt jordklot. Champions League, Premier League, Spanska ligan och inte minst ett VM-slutspel samlar miljontals människor på arenor, framför TV:n, radioapparater, och uppkopplade på nätet.
Om ditt favoritlag leder i slutminuterna vill du att matchtiden skall vara till ända så snabbt som möjligt. Ligger ni under är varje minut och sekund i jakten på kvittering livsviktig.
Matchlockan på stadion och i TV:n tickar obönhörligt mot 90 minuter. Fjärdedomaren tar fram sin skylt för att bekräfta hur många tilläggsminuter som gäller. Och det är här som vi alla plötsligt hamnar i ett vakum fyllt av ovisshet.


 

Läs hela inlägget »
Etiketter: gästkrönikören

av journalisten - Thomas Pettersson

Veckans frågor.
Är det rätt att Ralf Edström inte får fortsätta som expertkommentator för radion?
Har Erik Hamréns landslag verkligen någon ”shining”.
Sedan har jag en alldeles egen liten fundering: Är fotbollens relation med media på väg åt fel håll?


 

Läs hela inlägget »
Etiketter: journalisten

Av nörden - Wille Lund

Den 16 oktober 2004 debuterade en 17-årig argentinare för Barcelonas A-lag.

Hundratals matcher och mål senare är han bäst i världen, för fjärde året i rad. Messi går upp på scenen och tar emot den jättelika guldbollen. Han tittar ut bland publiken och sedan ner i marken: “Ursäkta, jag är nervös” sedan fortsätter han att tacka sina medspelare, tränare vänner och familj. Vi får samma intryck av Messi som alltid, blygsam och ödmjuk. Men är världens bästa fotbollsspelare genom tiderna lika harmlös, även bakom kulisserna?
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: nörden

Av tränaren - nils Montan-Lund

Dags att avhandla nästa ämne för utveckling av svensk fotboll.

Ett ganska kontroversiellt sådant får vi anta, eftersom det knappt granskats eller tagits upp i så stor utsträckning som det borde.
Vi ska undersöka frågan: Vilka är det egentligen som ansvarar för utbildning av tränare och spelare i vårt avlånga land?
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tränaren

Av spelaren - matilda Jansson

För en stor andel av sveriges pojkar och flickor försvinner chansen att spela en ungdomslandskamp i fotboll redan som 8-9-åringar. De drabbade är de som är födda under det senare halvåret, vilket beror på att klubbarna (omedvetet) redan i unga år selekterar bort dessa individer.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: spelaren

Av Supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Egentligen skulle denna text handla om något annat. Om något positivt. Om något annat än döden. Om något annat än sorg. Men i och med att Pontus Segerström, Brommapojkarnas lagkapten, gick en för tidig sorti till mötes blev det såhär. 33 år ung är ingen ålder. Speciellt inte för en människa och knappt för en fotbollsspelare längre heller.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: supportern

av mästaren - Bernt Ljung

Läser i lokaltidningen att Ludvika FK åker ur div III efter att ha spelat 1-1 mot Juventus IF. Juventus IF, men va fan tänkte jag, hur dålig namnfantasi kan man ha? Det här måste jag gå till botten med så jag bedrev en stunds undersökande journalistik via google. Om jag var på krigsstigen innan så kapitulerade jag helt efter att ha läst detta:


 
Salve 

Läs hela inlägget »
Etiketter: mästaren

Av Gusten Dahlin

När GIF Sundsvalls Daniel Sliper i måndags, vid ställningen 1-1 i den 90 minuten, lossade bössan borta mot Syrianska var det nog ganska många som höll andan. Dels alla de som sympatiserar med Giffarna, vars Superettan-förbannelse tycks vara evig, men dels alla de som också hoppas på allsvenskt avancemang för såväl Ljungskile som Hammarby.

Det har ju nämligen utvecklat sig så att upploppet av landets näst högsta serie blir ett trefrontskrig av bästa thrillersort, med målskillnad, ständiga placeringsskiften och en hel drös om och men och tänk ifall och kanske och nej och herrejävlar.
Precis som det ska vara när säsongen börjar lida mot sitt slut, där några lag och deras supportrar ska få fälla en tår av lycka, andra av sorg.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: gästkrönikören

Av Nörden - Wille Lund

2006, Tyskland. Vad som först såg ut att vara en vedervärdig skallning från Zidane’s sida var förvisso det, men ‘Zizou’s skyldighet i det hela har i efterhand bleknat och vikten har hamnat på Marco Materazzi, han som blev skallad. Vad gjorde han för att orsaka att Zidane’s pension från fotboll blev och är fortfarande förknippad med ett huvud i bröstet, och en förlorad VM-medalj?

Läs hela inlägget »
Etiketter: nörden

av tränaren - Nils Montan Lund

Hur många kan ärligt säga att de har sett Svenska Fotbollförbundets nya spelarutbildningsplan?
Den tidigare framkallade både obehag, illamående och hånflin.
Den senaste däremot är mycket bra.
Men tyvärr helt osynlig.

Har du missat den är du inte ensam, det är inte många kollegor till mig som ens har fått nys om den förrän jag har ställt frågan. Så varför är inte SvFF ute och visar upp den i högre utsträckning? Det är en gåta för mig, för här finns massor att lära för många.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tränaren

Av Spelaren - Matilda Jansson

Gideonsbergs IF, Vaksala SK, Kista Galaxy FC, Borens IK, Ormaryds IK, Arnäs IF, IFK Munkfors, Norrstrands IF, Ängby IF och Hägerstens IF. Vad har alla dessa klubbar gemensamt?
Jo, deras herr­ eller damlag har precis i detta nu en mycket spännande period framför sig. De kommande veckorna kommer de att delta i kvalspel för antingen upp­- eller nedflyttning. För de som går lyckosamma ur kvalet kommer 2014 vara en säsong att minnas länge. När spelarna så småningom summerar sina karriärer kommer en kvalvinst att hamna högt upp på mångas bästa-minnen-­lista.

Läs hela inlägget »
Etiketter: spelaren

Av Supportern - Leo Jägerskiöld Nilsson

Fotbollsspelare kan delas in i många fack och kategoriseras på tok för enkelt av känslostyrda supportrar. En spelare som lättvindligt byter klubb kan kallas både "förrädare" och "legoknekt" men faktum är att spelaren i fråga är inget av dem. Det handlar bara om vilket perspektiv man ser det ifrån. För spelaren är klubben ofta, mer än något annat, en arbetsplats medan supporterns relation till laget är kärleksfull och byggd på tilltro. Klart det blir missförstånd. Samtidigt som supportern blint har älskat klubben, laget och spelaren har den senare främst skött om sig själv. Och vem kan egentligen klandra hen? Skulle du inte också byta arbetsplats om du erbjöds dubbel lön? 

Läs hela inlägget »
Etiketter: supportern

När jag var tio spelade jag i Forssa BK. Något lag för knattar fanns inte så jag fick spela med juniorer. Det gick inte alls, jag var för liten men fick i alla fall tre matcher eftersom ingen annan ville stå. Som jag minns det tog jag aldrig ett enda skott. Helt säkert är att allt ovanför axlarna for in i elvamannahåven och då var axlarna ändå väldigt lågt placerade på grund av min ringa längd.

Året efter hamnade jag i Coventry. På senvåren skulle vi möta Tottenham.  

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: mästaren

Av Gästkrönikören - Ola Wenström

Vård, skola, omsorg – och idrott. Vi har våra mer eller mindre tabubelagda områden när det gäller att äga, göra affärer och tjäna pengar.
Sporten är ett av de känsliga och de bortglömda. 

 Vinster i välfärden var en stor valfråga men den svenska idrottsrörelsen tycks ha begravt frågan om vilka som ska tillåtas ha makten i våra föreningar. Bolagiseringsfrågan var uppe och studsade ett tag förra året men många av de mindre specialförbunden och faktiskt även stora delar av fotbolls-Sverige tog då ner och sköt iväg den så långt ut i lagom-landet som det överhuvudtaget var möjligt.

Läs hela inlägget »
Etiketter: gästkrönikören

Från Barcelona Juvenil A, via B-laget fram till CL-spel på Camp Nou vid Messis sida bara på några månader. Munir El-Haddadi, med föräldrar från Marocko, själv född och uppväxt i Spanien - har höga förväntningar och många ögon på sig.

19-åringen är en av Barca’s “egna” spelare som likt Messi och Bojan plockats fram från ungdomsakademin. Precis som Messi och Bojan har han redan i tonåren allas ögon på sig, ögon som tror sig skåda en framtida Ballon d’Or vinnare.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: nörden

Att “göra sin grej” och/eller “sätta sin prägel på laget”, det har ni hört förut och förmodligen till leda.
Som tränare är det här något som fascinerar mig oerhört.
Precis som de flesta andra har jag en grundtanke, en fotbollsfilosofi som jag tror väldigt hårt på och står för. Grunden lades redan när jag spelade själv, då jag upptäckte hur mycket bättre jag blev av att lira inomhusfotboll och började reflektera över varför.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tränaren

Ingen i speakerbåset - kan någon starta matchklockan? Finns det någon servering? Nej, den är stängd idag tyvärr.
Endast de närmast sörjande på läktaren. Matchen startar. 
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: spelaren