SISTA MÅLET VINNER /En Blogg av Bernt Ljung

Jag har bytt om. Det blev 226 allsvenska, SM-guld, A-landskamper och lite andra vintagemeriter. Mycket bättre än vad jag drömde om när Seriks farsa Nisse, dunkade bollar på mig och på Hushagens arbetarklassväggar under 60-talet.

 

Även om passionen nu är borta och intresset noll, finns avtrycken kvar. Fotbollen är full av dessa. Full av fantastiska historier, varav de flesta är oberättade. Några kommer ni kunna läsa här. Nostalgi kallas det visst.

 

Är man från Borlänge vill man också tycka lite om mycket. Det är vår paradgren. Kanske håller du med, kanske tycker du jag är korkad. Snart vet vi. Jag heter B. Ljung. Nu kör vi!

2013 > 10


På radion kungjordes nyligen att det nu är klart, klart att Zlatan stannar i landslaget till 2016. Nu är han ju inte vilken lirare som helst men kan man som spelare bestämma sånt? Handlar det inte om att bli uttagen? Vad konstigt det skulle bli om han de sista åren hamnade i en gigantisk formsvacka och bara levererade gåfotboll samtidigt som han klagade på alla som inte passade varje boll till honom ifrån en roll och position som han själv bestämmer efter dagsform och humör. Nu verkar Zlatan vara en klok människa så detta scenario kommer nog aldrig att bli aktuellt. Skönt, för annars skulle vi få bevittna hur Sveriges genom tiderna bästa bollspelare på grund av ett löfte, blir hängande kvar fast att han inte längre platsar och den långa prenumerationen på guldbollar måste avslutas och överlåtas till någon annan.

Dokumentärer på tv är fängslande och trovärdiga när de produceras av SVT och legendaren Tom Alandh. Att göra spelfilm där kända personer porträtteras är jag inte lika road av. Monica Z filmen är omdiskuterad för att hennes pappa framställs i lite felaktig dager vilket jag tycker är trist om så är fallet. Om en person och ett liv inte är spännande nog utan att man skruvar till, slirar och tänjer på sanningen blir det fel. Finns inte tillräckligt underlag för en film, gör ingen. Eller gör den helt fiktiv, men säg då det.

Var har den gamla fina svenska ungdomsidrotten palla äpplen tagit vägen? Ingen skulle vara gladare än jag om den återuppstod omgående och därefter varje höst vår trädgård eftersom jag aldrig sett mycket frukt i densamma. För varje hundrade äpple som plockas från gräsmattan så faller hundrafemtio ner…

 

Apropå palla så hörde jag en ledsam men ändå lite rolig historia från en annan del av Borlänge. Ett äldre par hade för några år sedan tröttnat på ungdomars spring i trädgården under höstkvällar och fått nog av avbrutna grenar i samband med pallande. De ville därför underlätta för ungdomarna som de egentligen gillade. De plockade därför den finaste frukten, la den i en vacker flätad korg och ställde den där ungdomarna brukade hålla till. I korgen låg en hälsning om att de kunde ta så många äpplen de orkade äta. Men vad händer? Dagen efter var alla äpplen kvar men korgen borta, stulen helt enkelt! Hyggligt? Nej, vidrigt!


Hur överdrivet är det när Lasse Grana ska påa Lotta Brome i efter tre i p4. Halva sändningstiden är slut innan han pratat färdigt. Drygt är väl bara halva riktnumret…

Tobias Hysens andra mål är bland det vackraste jag sett! Otroligt skickligt utfört jämfört med det första där han blundade och sköt och bollen gick mellan benen på den tyska målmannen. Löpningen och bollbehandlingen, dvs upplägget som man sa förr, innan avslutet var dock professionellt.

JJB är född i samma socken som jag. JJB var endast 49 år när han avled i sviterna efter ännu en hjärtattack ett halvår efter den första. Det hade varit fullt möjligt att våra vägar hade mötts eftersom han avled 1960 och jag föddes ett par år tidigare även om han då för längesedan lämnat våran socken. Jag vill minnas att JJB, trots att han var världens främste i sitt gebit inte uppmärksammades i Borlänge med omnejd när jag växte upp. Minns att vi flera gånger besökte hans gravplats vid St Tuna kyrka och såg att den var i princip helt vildvuxen. Det var ledsamt och ovärdigt men har säkert också att göra med att JJB inte har några släktingar kvar här som kan vårda den. Hans begravning i Engelbrektskyrkan direktsändes i radio. Radio? Bara en sån sak. I dag är det annorlunda och han värderas med rätta som den briljanta estradör han en gång var. Hans gravplats är numer alltid välskött med fräscha blommor i alla fall de gånger jag stannar till. JJB har nu också ett eget museum dit folk från hela världen om inte vallfärdar så i alla fall kommer i en jämn tillströmning.

Johan Jonatan Björling alias Jussi Björling. Varför hette han Jussi? Han var väl inte finsk!? Anledningen till det finskklingande namnet var att pappa David Björlings mamma, alltså Jussis farmor bestämde att pojken skulle heta så. David var född i Hälsingland men uppväxt i Finland.

Starstruckvarning… I somras hyrde vår familj ett hus i Bracciano norr om Rom. Eller om hela sanningen ska fram, bara en våning eftersom huset var 450 kvm. Fint som fan med höga murar och beläget nära den vackra sjön med samma namn som staden. Hela villaområdet var fullt med dessa stenmurar som skilde husen från varandra och minimerade insynen från gatorna. När jag sa till värden Patrick att jag tyckte huset var mäktigt, snyggt och i perfekt skick så berättade han en lite ledsam historia. Han hade köpt huset 2007 och betalat mycket, hur mycket sa han inte och jag frågade heller inte. Huset hade vid försäljningen stått tomt en tid men var i nyskick eftersom han som ägde huset aldrig flyttade in.

Hursomhelst, huspriserna i landet var högre vid den tidpunkten men de köpte eftersom de var flera som skulle bidra till kostnaderna. Tanken var att Patriks far skulle bo på nedre våningen och deras dotter på den övre tillsammans med sin man. Tio dagar efter inflyttningen dör pappan och ett halvår senare skiljer sig dottern och flyttar tillbaka till Rom… så för att klara det ekonomiskt hyr man ut 2/3 delar av sin bostad så ofta det går.

Han som aldrig flyttade in, han som skickade dit massa hantverkare som gjorde att just detta hus blev mycket finare och dyrare än övriga var Romakillen Marco Delvecchi...

De där fotbollspelarna, de tjänar så himla mycket pengar konstaterar Patrik utan avundsjuka eller bitterhet.

Waiting For A Train med Flash and the Pan från 1982 är enastående trots sin konstiga pratsång.

Portugal. Ständigt produktivt med internationellt bra bollspelare. Obegripligt med tanke på storlek och population. Nu ska detta land monteras ned i två kvalfighter. Gör vi bedömningen av deras slagkraft på en tioårsperiod bakåt blir uppgiften för svår för oss, och andra sidan, eftersom de inte vann kvalgruppen så är deras slagkraft idag svagare. Anders Taco sa nåt bra när han uttryckte det förmodligen alla känner men ingen av de inblandade vågar säga, att Portugal är en mardrömsmotståndare. En alldeles för stor och stark vakt att komma förbi för att kunna delta på den stora festen som hålls i Brasilien under nästa år…

 Salve 

Eftersom jag bara köpte tid förra sommaren fick jag tillbringa denna med att måla sommarhuset som jag en gång lovat. Jag är inte gniden utan tycker att vissa saker kan man klara själv istället för att leja bort till snickare, målare och murare. Detta kostar pengar, pengar som jag vill göra något roligare för istället för att lägga på ett fritidshus som iaf jag vill besöka mindre än min fru.

Hade visserligen skrapat lite färg förra året men icke dragit ett penseldrag så hela jobbet var kvar. När man målar är det kutym att ha radion som sällsis och vara lite uppdaterad. Tramsprogrammen i P 3 är jag för gammal för och lokalradion går som regel bort. Förutom någon närradio som jag tycker är charmigt så återstår P1, den talande kanalen som den vill presentera sig. Radiosommaren i P1 kan sammanfattas med Syrien och det Muslimska Brödrarskapet. Jag kan nu allt om dem.

Det överhajpade sommarpratet i samma kanal har jag så jävla svårt för. Kanske är jag ensam om att tycka att programmet är fullständigt ointressant så länge bara kända och halvkända artister, skådespelare, konstnärer, politiker etc får dominera programmet. Dessutom är några med flera gånger. Nej, gör om och ta in de personer som finns runt omkring oss i detta fina land. Okända människor som ingen plattform har att berätta sina starka osminkade historier.

Olympiska spelen är världens största idrottsarrangemang och spelen pågår vad jag minns i ett par veckor. Basket EM känns litet i den jämförelsen och det är därför obegripligt att det pågick i arton dagar. Kanske världens längsta minsta mästerskapsturnering? Känns som den pågick hela sommaren.

Musiktexter är ofta triviala och förmodligen bara ett sätt att undvika att musiken inte blir instrumental. Vill man säga nåt, skriv en bok. Jag lyssnar ofta på musik men har förmodligen bara hört någon promille av det som producerats och i den högen har jag hittat några lysande textundantag.

Bridge Over Trouble Water. Låten som alltid funnits och som skriker poesi redan i titeln. Det är på gränsen att harmisana och låtuppbyggnaden tillsammans med Art Garfunkels röst är så vackert att det nästan blir för mycket för det mänskliga örat att ta in.

Ett annat briljant undantag är Both Sides Now.  När Joni Mitchell sjunger låten som för övrigt är hennes egen, och kompar sig själv på gitarr är det Top Notch! Hur kan det vara möjligt att låta så stort och mäktigt med bara en gitarr och en röst?

Två bra insatser bäddar snyggt för kvalmatcher till VM. Irlandsfighten var dessutom både spännande och underhållande.

En lördag stod jag på min målarstege och konstaterade att radion var på P4. Radiosporten hade paxat kanalen hela eftermiddagen för att sända elitseriepremiären såväl innan som under som efter. Programledaren som normalt har ett sävligt och drygt sätt att prata var nu exalterad eftersom det var ishockeypremiär. Men varför så uppspelt? Berodde det på att det nu är möjligt att efter 55 omgångar spela ytterligare 24 matcher i slutspelet innan man står som mästare. Slutspelet blir snart lika långt som hela fotbollsallsvenskan. Att playoff skulle innebära skarpt läge där enstaka matcher har stor betydelse, en exklusivitet om du så vill den drömmen och förhoppningen finns inte. Respekt åt alla de supporters som varje vecka år efter år finansierar denna verksamhet.

En fråga jag ställer jag mig dock: hur långa kommer slutspelsskäggen nu att bli? Går det att lira med en massa skägg som släpar på isen runt spelarna?

Apropå radiosporten så undrar jag vad en B Schött där har för hemmagjord dialekt. Han har gett dialektens esperanto ett ansikte, eller kanske i det här fallet en röst…

Europacupen för mästarlag hette det tidigare, det som nu är Champions Leauge även om det inte riktigt är samma upplägg. Vad jag minns så fick alla Europas mästarlag delta så är det icke nu. Det här drabbar svagare länder och här måste vi tyvärr räkna in Sverige eftersom tröskeln är för hög för våra klubblag att ta sig in. Översatt till seriefotboll är det väl som att vinna sin serie år efter år efter år men aldrig ta sig upp eftersom kvalmotståndarna är för bra. Som att vinna division IV och möta ett kvalmotstånd som spelar i tex PL. Ska Sverige någonsin komma dit och få fäste så kommer Sveriges lag där aldrig att bli Elfsborg. Min hypotes är att klubben är för mycket hemslöjd och dansband. Det går hem hos oss men slår aldrig internationellt. Ännu mer hemslöjd blir det när Klarre Ingeson nu tar över träning och matchning. Runt hörnet väntar ytterligare dansband och hemslöjd när Anders S förr eller senare kliver in i organisationen. Tror Elfsborg skulle vinna på att knyta upp Lasse Nilsson i organisationen för att få mer kaxighet och Rock´n Roll i Sveriges fulaste stad. Hoppet om Europa står enligt mig till AIK, Malmö och Gråvitt. Det har en annan kaxighet och förutsättningar att bli internationella klubbar.

Östtyskland är ett bra exempel på kommunism i nutid. Denna för de med hjärtat till vänster den enda rätta ideologin betyder väl att alla ska få det lika bra, alla ska få lika mycket eller om du så vill, lika lite. Det ska vara rättvist och ingen individ ska ges fördelar. I ett sådant samhälle kan man anta att folket knegar sida vid sida och hjälper varandra. Man är jämbördiga och man tjänar lika mycket eller om du så vill, lika lite. Att det över tid ger en grogrund till korruption är en annan sann sanning. Om det nu är så, varför hade då deras idrottsmän och kvinnor så svårt att samarbeta eftersom de var odugliga i lagsporter? Däremot var de outstanding individuellt. Jag tänker på det där ibland för det känns konstigt i min bok.

Säger det igen, Göran Hägglund (KD) spelar i en egen humordivision i plenisalen.

Sverige har fått en världsmästare i pingis för rullstolsburna. Den svenska tjejen var överlägsen och tappade inte ett set under hela turneringen. På frågan om vad som var svårast blev svaret: den hårda konkurrensen. Om man inte tappar ett set, är konkurrensen verkligen så hård? Inte min mening att förringa den fina prestationen eftersom hon förmodligen skåpat ut mig med kanten på racketen, men svaret var roligt och otippat…

På sportradion ältade man en kväll om vacker fotboll och man nämnde La Liga som ett exempel på det. Men vad är vacker fotboll då? Finns det något normativt? Ja, lokalt. Nej, i ett globalt perspektiv. Det enkla svaret på en så komplicerad fråga skulle kunna vara att det är med jota som med musik, teater och konst. Att det fina, det vackra det väljer betraktaren själv utifrån sina krav och ideal…

Den tredje oktober 1968 stannar en grön Renault av årsmodell 1962 i gruset framför huset på Hushagen. Trots brun skinnklädsel och en instrumentbräda designad av framstående franska ingenjörer en högst vardaglig bil med den tidens mått, en pärla sett i dagens retroljus. Jag är tio och leker på gräsmattan i förmodligen fula kläder. Bildörren öppnas och farsan kliver ur. Jag minns så väl när jag går mot bilen för jag vet att farsan har nåt viktigt att berätta. Hela jag är ivrig när jag tittar på farsan som ler och säger… du har fått en lillebror! Jag ville ha en bror och jag fick en bror och jag kramar farsan. Denna lillebror fyller idag 45. Grattis! Liten blir också gammal till slut…

Äntligen är hösten här! För övrigt den enda årstid vi kan lite på eftersom den garanterar kyla, regn och starka kalla vindar…

Salve!