#9 Caroline Sjöblom

Caroline Sjöblom, född 1989 på Åland

Meriter
Blivande förbundskapten för FL15/17 
Finsk mästare med Åland United
24 seriematcher för Djurgårdens IF

Klubbar
2009 Åland United
2011 Djurgårdens IF
2013 AIK Ass.tränare
2016 Tyresö FF Tränare
2018 AIK Cheftränare
2020 SvFF Förbundskapten

Fotboll dygnet runt

Att bli fotbollsspelare var ett naturligt val för Caroline Sjöblom eftersom hennes bror spelade och hon ville så klart bli lika bra. Det definitiva beslutet om att ”satsa” kom i samband med första ungdomslandslagen F16 då hon träffade ännu fler likasinnade, hårt satsande tjejer.

Råden jag kan ge till yngre tjejer är att träna, lira och ha kul! Alla timmar du lägger på fotbollsplanen kommer att ge belöning. Det är du som bestämmer hur långt du vill gå, du kommer stöta på många motgångar. Det är hur du tacklar dem som avgör hur långt du kan gå! Detta råd är något Caroline delar med sig tack vare sin egen erfarenhet:

  • Jag har ett par minnesvärda ögonblick från min ungdomskarriär, bland annat ett tillfälle när min dåvarande tränare ville ha ett samtal med mig och min pappa. Jag var lite orolig inför samtalet och förstod inte riktigt om jag gjort något fel. Under mötet var min tränare väldigt tydlig med mig och uttryckte ”du kan gå hur långt du vill, bara du vågar satsa” ”Det är häftigt att spela på högsta nivån, det är upp till dig om du vill göra den resan”. Egentligen var det inget särskilt som min tränare sa där och då, mer känslan av att han trodde på mig, gjorde att jag kände ett starkt förtroende. Just förtroende har varit viktigt för mig och antagligen en stark orsak till varför jag tog mig hela vägen till damallsvenskan.

Caroline Sjöblom, född 1989, på Åland började sin fotbollskarriär på hemmaplan och blev 2009 finsk mästare med Åland United vilket ledde till spel i Uefa Women’s Champions League året efter. 2011 flyttade hon till Stockholm och spelade 24 tävlingsmatcher som mittback för Djurgården i Damallsvenskan och Svenska cupen, men efter säsongen avslutade hon sin spelarkarriär. Under de första månaderna av 2013 blev hon assisterande tränare i AIK:s F99-lag. Efter tre säsonger i AIK:s F19-lag tog hon över Tyresö FF:s damlag i division 2 (2016) och division 1 (2017-18) där hon både var sportchef och chefstränare. Caroline Sjöblom har varit distriktsförbundskapten i Stockholms Fotbollförbund och även avslutat kursen Uefa diplom A för tidigare elitspelare. Den 16 augusti 2018 började hon på Stockholms Fotbollförbund där hon blev spelarutbildare (SU) för flickor i Stockholm. Som du märker går fotbollen som en röd tråd genom ”Carros” liv och så fortsätter det.

  • Jag jobbar för fullt med fotboll på heltid. Huvudtränare i AIK dam säsongen ut 2020, men tillträder som förbundskapten för F15-17 landslaget från och med första oktober. Fotbollen och jag har en väldigt tajt relation i och med att det är mitt jobb, men även stora intresse. Jag har lagt ned otroligt mycket tid men samtidigt ser jag inte det som offrat. Jag valde att satsa på min dröm, vilket det var värt alla dagar i veckan.

En av mina lyckligaste stunder på fotbollsplanen var när jag var med och vann ligaguld med Åland United. Det var en magisk känsla och en lagkonstellation som var helt perfekt. Det var helt enkelt något alldeles speciellt med hela den säsongen när vi blev seriesegrare.

När Caroline får frågan om vad som är svensk fotbolls viktigaste framtidsfråga skiljer sig svaret något från våra tidigare intervjuer. Om du är nyfiken på svaret och vill veta vad bland det märkligaste hon varit med om på en fotbollsplan hittills – ska du läsa boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Tidigare intervjuer

Bloggarkiv