#7 Glenn Strömberg

Glenn Peter Strömberg, född 5 januari 1960 i Brämaregården på Hisingen, Göteborg. Numera bosatt i Bergamo, Italien.

Meriter 
UEFA-cupmästare 1982, SM-guld 1982, Portugisisk mästare 1983 och 1984, Guldbollen 1985, 52 A-landskamper, VM 1990.

Klubbar
1976-83 IFK Götborg
1983-84 Benfica, Portugal
1984-92 Atalanta, Italien

Plusstatistik på världsmästaren

Det är inte alla som kan skryta med det, men Glenn kan. Han var mycket lovande i bordtennis som ung och har en riktigt bra plusstatistik på världsmästaren Ulf ”Tickan” Carlsson från många möten i ungdomsåren.
 

  • Alla runt omkring sade ”Satsa på pingisen”. Men jag tycker att en lagsport som fotboll är roligare. Dessutom ville jag visa alla som hävdade att ”pingisen var min sport” att jag kunde lyckas inom fotbollen. Jag var 17 år när jag lämnade Lerkils juniorlag för att ansluta till U-truppen i IFK Göteborg. Året därpå bestämde sig klubben för att satsa på en del egna juniorer. Vi var fyra stycken; Dan Corneliusson, Glenn Schiller, Jan Liljekrans och jag som blev uppflyttade till A-truppen.

 
Resten är historia om det brukar heta: UEFA-cupseger, SM-guld, vinnare av Guldbollen, två gånger portugisisk mästare, spel i italienska Serie A och VM-spel. Vad rankar han högst bland meriterna?
 

  • Utan tvekan vår seger i UEFA-cupfinalen 1982 med IFK Göteborg mot Hamburg. Det var stort och överraskande att vi som första svenska klubblag klarade av att vinna en titel i Europa. Hamburg var ett av Europas bästa lag vid den tiden och vann Europacupen året därpå. En stark prestation av oss där vi växte som spelare och lag under hela den våren 1982.

 
En sådan lång och framgångsrik karriär måste även ha innehållit en del bisarra händelser?
 

  • Vi mötte nordirländska amatörlaget Waterford på bortaplan i en UEFA-cupmatch och hade fått slita oväntat hårt för att vinna det första mötet hemma med bara 1-0. Tjugo minuter in i returen kommer en stor ilsken schäferhund inspringande på planen och börjar jaga matchbollen. Ingen spelare ville ha bollen utan passar den snabbt vidare tills en av deras försvarare håller i den lite för länge. Hunden dundrar rätt in i honom och får honom på fall samtidigt som den hugger tag i bollen och biter sönder den. Till slut fick ett par vakter tag i hunden som säkert fick ett rött kort med sig på vägen ut.

 
Att Glenn inte är sysslolös efter den aktiva karriären har nog alla förstått, även om han tog ett beslut att unna sig fem-sex års ”pension” när han avslutat sin aktiva karriär. Det gjorde han också när han slutade i Atalanta 1992. Samtidigt bildade han familj och fick barn så det passade fint att bara vara hemma med familjen. Efter ett antal år fick han frågan av SVT om att börja kommentera matcher på TV. Hans första stora turnering blev VM i Frankrike 1998. Den, av TV-tittare så uppskattade, kommentatorsrollen rullar på.
 
Glenn håller också igång en egen kläd- och skokollektion samt sitt varumärke inom mat. Snacka om att flänga runt – totalt rörde det sig om över 200 resdagar med alla åtaganden. Men det var då det – i skrivande Coronatider har det mest handlat om att sitta i karantän i Stockholm, långt ifrån familjen i Bergamo, staden som anses vara själva epicentrum för smittan.
 

Vill du veta vad Glenn svarar på frågan om alla heter Glenn i Göteborg, vad han som bott utanför Sverige i 40 år ser som svensk fotbolls viktigaste framtidsfråga, vilka ritualer några av hans lagkamrater i Atalanta hade innan match med mera ska du läsa boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Senaste inläggen

Bloggarkiv