#3 Håkan Sandberg

Håkan Sandberg, fotbollsspelare, fotbollstränare och spelaragent, född 27 juli 1958 i Ludvika.
Meriter
UEFA-cupvinnare 1982 samt 3 SM-guld med IFK Göteborg.
13 A-landskamper för Sverige och en proffssejour i grekiska AEK Aten.
Huvudtränare för allsvenska IF Elfsborg.
Klubbar som spelare
1973-76 Ludvika FF
1976-80 ÖSK
1981-84 IFK Göteborg
1984-87 AEK Aten
1987-    Olympiacos
1988-89 GIF Sundsvall
Klubbar som tränare
Holmalunds IF, IF Elfsborg, IFK Göteborg U, Tromsö IL, Fredrikstad FK, Paralimni FC, Norrby IF, IF Elfsborg U, Ytterby IS och Utsiktens BK
 

50 år i fotbollens tjänst

Håkan har hela sitt vuxna liv ägnat sig åt fotboll. Förresten – innan vuxenlivet lade han naturligtvis massor med tid på det han älskar mest av allt.

  • Jag minns väldigt starkt när jag var i tolvårsåldern och ”bestämde” mig för att bli fotbollsproffs. Men jag fick en motgång när jag som 13-14 åring fick glasögon, men då uppfann Gud kontaktlinsen och drömmen levde vidare


Det som började i födelsestaden Ludvika fortsatte sedan till Örebro och allsvenskt spel. När Örebros SK åkte ur Allsvenskan 1978 valde han att stanna kvar för att utvecklas. Det kan man lugnt påstå att han gjorde: under två år i den näst högsta serien gjorde han anmärkningsvärda 23 mål på 50 matcher. Inte undra på att han blev ett hett villebråd för många allsvenska klubbar.

Det blev blivande storlaget IFK Göteborg som fick hans namnteckning på ett kontraktsförslag. Första året hos ”Blåvitt” blev en ren succé där han var ordinarie under hela säsongen, något som resulterade i 13 mål och en tredjeplats i skytteligan. Parhästen Torbjörn Nilsson vann på 20 gjorda mål. Tillsammans gjorde de mer än hälften av alla målen som gav en andraplats i Allsvenskan. Den andraplatsen skulle ligga till grund för något historiskt, nämligen en plats i Uefacupen 1981/1982. I de inledande omgångarna vann IFK mot finländska Valkeakoski, österrikiska Sturm Graz samt rumänska Dinamo Bucureşti.

Därmed kvalificerade de sig för kvartsfinal, där de lyckades slå ut Valencia. ”Blåvitts” hemmamatch inför 50 108 åskådare vanns med 2–0, och efter att ha besegrat Kaiserslautern i semifinalen väntade en finalplats. Vem minns inte matcherna mot favorittyngda Hamburger SV?

Det var därefter egentligen bara en tidsfråga innan han skulle bli utlandsproffs. Efter de fyra framgångsrika åren i IFK Göteborg med bland annat tre raka SM-guld och UEFA-titeln, bar det av till Grekland och AEK Aten hösten 1984.
-Håkan, ponera att du inte fått din fina sportsliga karriär, vad hade du gjort i ett ”annat liv”?
        

  • Troligen jurist och förhoppningsvis advokat. Enligt ett Mercuri Urval-test i slutet på 1980-talet så var jag direkt olämplig att arbeta som försäkringssäljare, vilket var aktuellt då, utan snarare mycket lämplig som jurist/advokat, vilket jag senare också tillämpat utan att ha den formella utbildningen. I 17 år jobbade jag på MAQS Advokatbyrå och byggde upp Sportgruppen där som sysslar med idrottsjuridik i synnerhet och fotbollsjuridik i allmänhet.

-          Om du vill läsa Håkans råd till en 12-åring som drömmer om att bli fotbollsproffs, vilka otroligt märkliga saker han råkade ut för under sin tid som fotbollsproffs i Grekland och vad han anser är de viktigaste frågorna för Svensk fotboll i framtiden ska du läsa boken ”Tillbaka i rampljuset” som släpps under hösten 2021. En bok full med berättelser och anekdoter från 100-tals Svenska legendarer, hjältar och hjältinnor ur fotbollens fantastiska värld. Vi har pratat med dem om minnen och om vad som hände sen. Följ utdrag ur intervjuerna här på www.vilirare.se.

Senaste inläggen

Bloggarkiv