Sverige och Europa


Av - Mattias Wiklund - 
En hobbyskribent som ser på all fotboll i princip. Kommer från den lilla orten Åsele i vackra Lappland. Ja vi har renar här. Är ingen riktig journalist, men har skrivit för några "Gamingsidor" genom åren, och en del sportsajter. Älskar Premier League men ser även andra ligor emellanåt. 

Häcken, Djurgården, AIK och Malmö har kvalat till Europa just nu och det har väl gått sisådär. Det blir svårt att göra om Östersunds europa-äventyr från förra året.
 

Etiketter: mattias wiklund

Jag trodde verkligen AIK och Djurgården skulle ha en chans att komma med i gruppspel i alla fall, men man åkte ut mot Nordsjälland respektive Mariupol, som jag inte trodde skulle hända. Nu är det upp till Malmö att försöka ta sig till Europa League men personligen tycker jag det ser mörkt ut.

Jag såg på 08 Fotboll där det nämndes att svenska lag ofta inte kan tävla i både Europa och Allsvenskan. AIK-supportrarna tyckte nästan det var skönt att åka ut med tanke på guldstriden mellan dem och Hammarby. Jag håller med killarna där och tycker det är lite konstigt, för svenska lag spelar runt 30 matcher per år. I alla andra länder spelas ofta dubbla antalet. Varför jag inte nämner Häcken är för att de inte fick lättaste motståndet i RB Leipzig, där är det ju nästan avgjort på förhand.

Östersund visade förra året att det går att spela i båda tävlingarna, nu var dem ju visserligen inte inblandade i någon guldstrid i allsvenskan men ändå - AIK, Djurgården och Malmö har bättre trupper just nu än vad Östersund hade då. Det var verkligen något magiskt som hände där uppe i norrland, som inte ska gå att göra.

Må hända att lagen som kom dit underskattade ÖFK, för det var inga dåliga lag de fick möta i gruppspelet och kvalet. Ändå lyckades man kvala från gruppen och sedan få Arsenal i slutspel. ÖFK kunde ha tagit sig längre ifall man fått ett lämpligare motstånd, tror jag.

Häcken, Djurgården, AIK och Malmö är lagen som varit inblandade i sommarens kval till EL och CL, och här är matcherna som spelats för alla svenska lag den omgången dem åkte ut.

Kval till Europa League
RB Leipzig - BK Häcken 4-0
BK Häcken - RB Leipzig 1-1
Djurgården - Mariupol 1-1
Mariupol - Djurgården 2-1
Nordsjälland - AIK 1-0
AIK - Nordsjälland 0-1

Kval till Champions League
Malmö FF - Vidi FC 1-1
Vidi FC - Malmö FF 0-0

Malmö åkte alltså ut mot ungerska mästarna, och det är alldeles för svagt av ett lag av deras kaliber. Nu får man i stället möta Midtjylland som är danska mästarna i ett play-off till Europa League. Malmö FF mötte Midtjylland i en träningsmatch tidigare denna säsong och förlorade med 1-2, så dessa matcher kommer inte bli enklare. Det var i och för sig på bortaplan och en träningsmatch som inte betydde något men ändå.

Svenska lag måste verkligen rycka upp sig när det gäller europaspel, kommer det inte in mer pengar till Allsvenskan så kan man inte behålla spelare. Det är svårt nog har vi sett för Malmö och Östersund, även fast lagen fått in bra med pengar. Det är ändå enklare att få behålla spelare om du får in 50-100 miljoner på europaspel. Malmö hade t.ex fått in 82,5 miljoner om man lyckats ta sig till Champions League.

Nu har Malmö fått Midtjylland i Europa League-playoff och hunnit spela första matchen av två. Malmö började bra i första halvlek och tog ledningen med 2-0 genom Rosenberg och Antonsson. Det borde varit 3-0 för Malmö dominerade totalt. I andra vände Midtjylland på steken och reducerade till 2-2.

Jag skulle vilja påstå att Malmö har ytterst liten chans att gå vidare nu, men det kan ju ske ett mirakel nästa vecka. Det blir troligen inget svenskt lag i europa denna säsong vilket är tråkigt.

/Mattias Wiklund

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln